• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Руслан Стефанчук: Основною складовою формули миру від України є перемога України
опубліковано 20 лютого 2023 року о 08:12

На цьому Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук наголосив під час спілкування із журналістами на теренах Мюнхенської безпекової конференції.

Він зауважив, що сьогоднішній Форум вкотре порушив питання, які стосуються нового безпекового облаштування світу, адже повномасштабна війна росії проти України показала хибність та слабкість сучасної безпекової архітектури.

«Сьогодні ми знову маємо думати про те, як повернути у Європу мир. Тому лейтмотивом заходу безперечно є питання України та завершення цієї війни, питання миру і нашої спільної перемоги. Меседжі, які є на зустрічі сьогодні, контрастують з тими, що звучали рік тому. Ми відчуваємо повну підтримку від усіх країн-учасниць», — підкреслив Руслан Стефанчук.

Він також повідомив, що у перший день заходу були обговорені питання залучення провідних країн до глобальної та геополітичної підтримки України, зокрема надання нам зброї, посилення санкцій проти рф, репарацій для України, вступу України до ЄС та НАТО та ін. Завтра ці ж питання будуть розглядатися більш детально та точково на засідання різних платформ конференції.

На питання журналістів, чи відчуває Україна сповна ту підтримку, яку обіцяють та надають партнери, Руслан Стефанчук відповів, що наша країна, як ніхто, розуміє важливість та цінність вчасної допомоги під час війни.

«Все, що відбувається, має відбуватися своєчасно. Кожного дня Україна сплачує велику ціну — ціну життя своїх найкращих представників. І це мають усвідомити всі», — підкреслив Голова Українського Парламенту та додав, що сьогодні потрібно говорити не тільки про ідеї, наміри і підтримку «скільки потрібно». І зараз Україна особливо потребує «швидких дій, рішень і реалізації цих рішень, які мають привести до нашої перемоги».

На питання про можливість перемовин для закінчення війни, Голова Парламенту України зауважив, що будь-яка війна завершується або на полі бою, або за столом переговорів. Але у цьому процесі, за його словами, важливі певні нюанси: коли мова йде про перемовини, потрібно розуміти, з ким домовлятися і про що домовлятися.

«Дехто все-таки плекає надію про перемовний процес України з рф. Я просто хочу нагадати, що це та сама росія, яка є гарантом України за Будапештським меморандумом. Це та сама рф, яка обіцяла мирні коридори для українських громадян і тут же розстрілювала їх. Це та сама рф, яка викрадає наших дітей. Тому у мене питання тепер до вас: чи можна з державою, яку вже в усьому світі визнають терористом, вести перемовини?», — наголосив Руслан Стефанчук.

Він також зауважив — наша держава готова продемонструвати, що разом з усім світом здатна впоратися з рф, як із агресором, та примусити її спокутувати вину стосовно України за найкривавішу війну 21 сторіччя.

«Україна буде проводити перемовини тільки після перемоги у цій війні. І предметом перемовин буде питання, пов`язане з компенсацією всіх збитків, які завдала росія. Нам важливо зробити все, щоб повернути мир на європейську та світову арену. Основною складовою формули миру від України є перемога України», — наголосив Голова Українського Парламенту, нагадавши, що формула миру запропонована Президентом України Володимиром Зеленським і складається із 10 важливих та дієвих пунктів.

За словами Руслана Стефанчука, на конференції Україна також звертатиметься до країн-учасниць про підтримку цієї формули та патронат над визначеними її складовими.

«Формула — відкрита. Нам важлива її підтримка і те, щоб ми всі разом вибудували логіку її проходження до виконання та завершення. Це — не теорема, це — аксіома нашої перемоги та миру», — підкреслив Голова Верховної Ради України насамкінець пресконференції.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux