• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Руслан Стефанчук провів нараду щодо розвитку української мови в умовах сьогодення
опубліковано 14 квітня 2023 року о 13:05

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук провів нараду щодо розвитку української мови в умовах сьогодення. Участь у заході взяли також Перший віцеспікер Олександр Корнієнко і Голова Комітету освіти, науки та інновацій Сергій Бабак.

На початку зустрічі Голова Українського Парламенту окреслив коло питань, які формують порядок денний функціонування української мови у сучасних реаліях і над якими вже розпочато роботу.

За словами Руслана Стефанчука, надважливим в умовах сьогодення є питання, пов'язані з цифровізацією української мови, Йдеться, зокрема, про електронну бібліотеку та її доступність для громадян.

Окремо під час зустрічі йшлося про підготовку посібника з вивчення української мови для іноземців. Голова Українського Парламенту зауважив, що сьогодні попит на українську мову у світі зріс в рази і нові посібники для іноземців «вкрай потрібно для того, щоб ми змогли якісно популяризувати нашу мову, а відтак і нашу державу».

Також учасники наради не оминули питання необхідності створення єдиного українського юридичного глосарію.

«Глосарій — це те, з чого починається вивчення професійної мови. Створення єдиного українського юридичного глосарію та забезпечення відповідного рівня мовно-лінгвістичної експертизи нормативно-правових актів є необхідністю. Адже від мовної експертизи залежатиме сутність прийнятого юридичного рішення», — зауважив Голова Українського Парламенту.

Він наголосив і на важливості забезпечення фахового офіційного перекладу державною мовою міжнародних документів, що підлягають оприлюдненню на офіційному веб-сайті Парламенту. За словами Руслана Стефанчука, допомога лінгвістів в якісному перекладі міжнародних актів дасть можливість продукувати українську мову на рівні міжнародно-правових документів.

Особливо Голова Українського Парламенту наголосив на законодавчих ініціативах задля підтримки української мови як державної.

«Нам потрібно усвідомити, що багато питань при вступі до ЄС будуть стосуватися саме мови, культури і освіти. І тому маємо віднайти необхідний баланс, щоб реалізувати нашу євроінтеграційну перспективу і не втратити в частині державної української мови», — закцентував Руслан Стефанчук насамкінець вступного слова і закликав колег до активної співпраці у питанні розвитку та збереження української мови в контексті реалізації освітньої політики держави.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко, зі свого боку, зазначив, що українська мова сьогодні перебуває в світовому і національному трендах.

«Багато громадян шукають можливості швидко надолужити втрачені компетенції у володінні мовою або ж відновити їх. Це вікно можливостей для популяризації української мови, тож важливо, щоб цей процес був реалізований правильно. Тому ми маємо думати певним чином як маркетологи. Важливо вести роботу, яка реалізується в конкретні результати, а також задіювати сучасні інструменти. Також ми маємо пам’ятати, що країна рухається в напрямку євроінтеграції, тому, звісно, варто враховувати і підтримку інших мов, зокрема, англійської», — закцентував Перший віцеспікер.

Також він зауважив, що сьогодні з'являється ще один вимір, який розвивається взагалі з іншою швидкістю, ніж консервативна академічна наука — це штучний інтелект.

«Тож треба розуміти, які впливи матиме його розвиток та як він буде поєднуватися з україномовним контентом. Адже відповіді ШІ будуть базуватися на основі цього контенту. Важливо не випустити цей контекст і навіть взяти лідерство — вивести в окремий напрямок дискусії. Бо це питання нацбезпеки, насправді, — підкреслив Олександр Корнієнко. — Ми ж розуміємо, що за 2-3 роки студенти не будуть ходити в бібліотеку, вони будуть ставити питання ШІ. І на основі його відповідей формуватимуться наративи освітні, наукові тощо, політичні. Це той виклик, який нам треба врахувати уже сьогодні».

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux