• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Руслан Стефанчук провів розмову у форматі відеоконференції із Президенткою Бундестагу Німеччини Бербель Бас
опубліковано 09 лютого 2023 року о 17:28

На початку розмови Руслан Стефанчук висловив щирі слова вдячності за підтримку, яку Україна та Український Парламент відчувають від німецького народу та німецьких політиків у боротьбі із російським агресором. Зокрема, він особливо наголосив на провідній ролі очільниці Бундестагу у посиленні міжпарламентських зв'язків та співробітництва між парламентами.

Голова Парламенту України підкреслив, що початок цього року позначився значними позитивними зрушеннями в українсько-німецькому діалозі і насамперед у вимірі постачання зброї, де Німеччина зайняла лідерську позицію та стала прикладом для інших країн.

«Сьогодні німецька зброя рятує життя українських людей. Німецька система IRIS збиває націлені на нас ракети, а поставки танків Leopard дозволять звільнити Українські території і наших людей від російської окупації. Але, щоб зупинити реванш, який готує росія, ми ще більше потребуємо невідкладних поставок озброєння від наших союзників», — зауважив Руслан Стефанчук.

Також Голова Українського Парламенту подякував німецьким колегам за визнання Бундестагом Голодомору 1932-33 рр. геноцидом Українського народу та закликав приєднатися до ініціативи України про створення спеціального трибуналу для притягнення до відповідальності російських воєнних злочинців.

«Участь Німеччини у цьому процесі має вирішальне значення з точки зору унікального досвіду. Ми продовжимо співпрацю в цьому напрямі з вашим Урядом та академічними центрами міжнародного права. Ми потребуємо більшої політичної уваги до цього питання, яке виходить за рамки юридичної технократії і зачіпає універсальні теми, як-то боротьба за справедливість, свободу, права людини», — наголосив Руслан Стефанчук та вкотре закликав Бундестаг ухвалити міжпартійну резолюцію щодо підтримки створення спеціального трибуналу, яка стане «своєчасним і важливим меседжем не лише для росії, але й для усього демократичного світу».

Крім того, сторони обговорили підтримку Німеччиною євроінтеграційного напряму України. Зокрема, Голова Парламенту України зауважив, що процес набуття членства Україною перейшов у стадію виконання рекомендацій та подальшого оцінювання, і важливо зберігати політичний, медійний і громадський інтерес та підтримку української мети у Європі і Німеччині зокрема.

Також Руслан Стефанчук підняв тему євроатлантичного поступу України, адже членство в НАТО є нашою стратегічною метою.

«Ми більше не можемо залишатися в «сірій зоні» безпеки між НАТО і росією. Такий непевний статус зробив можливим російську агресію у 2014 та 2022 роках і може спровокувати її знову. Саме вступ України до НАТО є ключовим фактором миру та стабільності в Україні і гарантії безпеки світу в майбутньому», — підкреслив Голова Верховної Ради України.

Зі свого боку, Президентка Бундестагу Бербель Бас наголосила — Німеччина розуміє, що Україна у цій війні захищає і європейські цінності, саме тому готова і далі підтримувати нас на шляху нелегкої боротьби із загарбником.

«Якщо ми можемо ще якимось чином допомогти вам та підтримати, ми готові до цього. І що стосується майбутнього членства України в ЄС, і у створенні спеціального трибуналу — ми готові це робити. Ці питання вже активно дискутуються у наших комітетах. Це для нас дуже важливо», — наголосила Бербель Бас під час зустрічі.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux