• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Руслан Стефанчук провів телефонну розмову з Головою Конгресу депутатів Іспанії
опубліковано 14 жовтня 2022 року о 09:07

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук висловив глибоку подяку Іспанії та іспанському народу за сталу підтримку України протягом всього періоду агресивної війни, яку веде російська федерація, за чітку та послідовну позицію у підтримці суверенітету та територіальної цілісності української держави.

Сторони обговорили поточну ситуацію в Україні, зокрема підтримку у боротьбі проти агресора та його відповідальності за скоєне в Україні.

«Для нас є визначальним питання підтримки України в її прагненні справедливості, щоб ми спільними зусиллями зробили все для притягнення росії до міжнародної відповідальності. Сподіваємося на підтримку Іспанії у створенні спеціального трибуналу у справі про злочин агресії проти України, а також закликаємо іспанських колег винести на розгляд Конгресу рішення про визнання росії державою-терористом, яке вже ухвалила ПАРЄ», — закцентував Голова українського Парламенту.

Також Руслан Стефанчук подякував Іспанії за підтримку євроінтеграційних намірів України та запросив приєднатися до кола країн, які вже підтримали нашу заявку на прискорений вступ до НАТО.

«Де-факто ЗСУ вже інтегровані в структури НАТО і Україна здатна забезпечити одночасно інтеграцію і в НАТО, і в ЄС. Для цього є суспільний консенсус та політична воля», — підкреслив Голова Верховної ради України.

Співрозмовники також зупинилися на безпекових та гуманітарних питаннях, зокрема надання Іспанією допомоги у лікуванні та реабілітації українських захисників та тимчасового притулку українцям, які втікали від війни.

Крім того, Голова Верховної Ради України відзначив вагомий внесок Іспанії у відбудову України і запросив до подальшої участі у відновленні українських територій.

«Ми цінуємо рівень існуючих відносин між Україною та Іспанією та налаштовані на подальший розвиток нашого міжпарламентського співробітництва», — резюмував Голова українського Парламенту та запросив іспанську колегу особисто відвідати Україну, а також взяти участь у Першому Парламентському саміті Кримської платформи у хорватському Загребі.

Своєю чергою Голова Конгресу депутатів Іспанії Мерічель Батет висловила категоричне засудження війни, яку розв'язала росія, та запевнила у державній підтримці та підтримці іспанського суспільства України на всіх рівнях.

«Страждають всі українці, порушуються права людини, міжнародні права і домовленості, які ми так довго встановлювали у всьому світі, а також цінності, які ми наразі захищаємо. І на рівні спільноти, і на рівні парламенту — ми поряд з вами», —підкреслила Голова Конгресу.

Також вона запевнила українського колегу, що іспанський Парламент робить належні кроки для втілення рішення про визнання росії державою-терористом.

«Особисто і на рівні кожної партії ми вже маємо рішення про те, що не можна це не засуджувати і не визнавати. Але ми маємо це ще формалізувати», — закцентувала Мерічель Бате та висловила сподівання на подальше розширення діалогу між двома парламентами.

Насамкінець розмови Голова Конгресу депутатів Іспанії наголосила, що Україна «не одна і може розраховувати на підтримку всіх демократичних сил у світі».

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux