• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Руслан Стефанчук розповів, які сім вимог має виконати Україна для набуття членства в ЄС
опубліковано 02 серпня 2022 року о 14:27

В інтерв‘ю агентству «Інтерфакс-Україна» Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук зазначив, що Україна має виконати сім вимог Європейської комісії для набуття членства в ЄС, шість з яких потребують роботи Парламенту.

«Парламент задіяний у реалізації шести із тих семи вимог, які отримала Україна від Європейської комісії та Європейської ради з приводу кандидатства у члени ЄС. Сім вимог – це окремий трек. Це стосується і Закону про Конституційний Суд (запровадження виборних посад), і призначення членів Вищої ради правосуддя Парламентом, і питання з приводу деолігархізації та фінмоніторингу, і питання щодо нацспільнот. Найближчим часом ми вже ставитимемо їх у порядок розгляду Парламенту України», — сказав Руслан Стефанчук, додавши, що виконання зобов'язань України щодо адаптації національного законодавства до європейського є окремим «треком», над яким працює Верховна Рада України.

За його словами, Парламент уже провів з Урядом перший етап взаємної звірки того, скільки законопроєктів, спрямованих на євроінтеграцію, перебуває нині у Верховній Раді України, таких – 49.

«За цими 49 документами ми обов'язково вперше в історії парламенту дамо 30 днів для приведення їх у відповідність до постанови (№7595 «Про деякі заходи щодо виконання зобов'язань України у сфері європейської інтеграції». – Ред.): має бути таблиця відповідності з директивами ЄС, тобто буде не просто традиційна порівняльна таблиця того, як було і як стало, а буде ще одна, додаткова колонка, про те, наскільки те чи інше положення відповідає вимогам ЄС і на який пункт якої саме директиви можна послатися», — пояснив Спікер українського Парламенту.

Він акцентував, що це необхідно для розуміння того, наскільки той чи інший законопроєкт кореспондується з вимогами ЄС.

Також Руслан Стефанчук наголосив, що названа кількість законопроєктів лише початкова.

«Тому дуже важливо на цих 49 законопроєктах, щодо яких у нас є абсолютне порозуміння з Урядом, випробувати новий механізм розгляду євроінтеграційних законопроєктів. А далі нам буде потрібна певна пауза для напрацювання й інших законопроєктів, які вже повністю імплементували б в українське законодавство всі вимоги європейського», — уточнив Голова Верховної Ради України.

За його словами, з огляду на це у Парламенті напрацьовують механізм взаємодії із Європейським Парламентом для активної участі українських депутатів: у кожному комітеті створять підкомітети з питань європейської інтеграції, які взаємодіятимуть із комітетами в Європарламенті та парламентах країн-членів ЄС.

«Це дуже важливо, тому що вони (українські парламентарії . – Ред.) мають бути залучені до цього питання, відчувати свою відповідальність та підвищувати свій професійний рівень. Тому друге питання, яке ми обговорюємо, — це проведення спеціальних тренінгів для апарату Верховної Ради, для секретаріатів комітетів та, безумовно, для народних депутатів України, які опікуються цими євроінтеграційними треками», — зазначив Руслан Стефанчук, додавши, що також є наміри спільно з Кабінетом міністрів України проводити «низку заходів для створення єдиної бази офіційних перекладів директив Європейського Союзу».

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux