• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Руслан Стефанчук: Розраховуємо на активну участь Італії у реалізації формули миру Президента України
опубліковано 24 березня 2023 року о 12:05

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук провів розмову у форматі відеоконференції зі Спікером Палати депутатів Парламенту Італійської Республіки Лоренцо Фонтана.

Руслан Стефанчук подякував італійському колезі за ініціативу такої зустрічі та висловив сподівання на подальшу поглиблену співпрацю на рівні парламентів та особистих відносин.

Голова Українського Парламенту також наголосив на важливості для України підтримки Італії та її Парламенту зокрема. Це стосується різних аспектів, де Італія проявила ініціативу та лідерство, особливо у військовому та гуманітарному напрямах.

«Хочу подякувати за постійну військову підтримку України з боку Італії з перших днів російської агресії. Прискорення нашої перемоги можливо лише за умови безперервного і своєчасного постачання Україні зброї, боєприпасів, важливої бронетехніки, артилерії та систем ППО за стандартами НАТО. Тому для нас справді є важливим, щоб сприяння Вашої країни залишалося незмінним, зокрема, у питанні військової допомоги», — зауважив Руслан Стефанчук.

Крім того, Голова Парламенту України закликав Італію приєднатися до підтримки та реалізації формули миру Президента України Володимира Зеленського, яка спрямована на встановлення справедливого миру та має на меті відновлення поваги до основних принципів до статутів ООН. Він наголосив, що Україна «розраховує на активну участь Італії у реалізації цієї ініціативи» та запросив взяти патронат над одним із її пунктів.

Важливим питанням розмови стало питання відповідальності росії за криваву війну, яку вона розв’язала у центрі Європи. Голова Українського Парламенту закликав італійського колегу до підтримки ініціативи України щодо створення спеціального трибуналу за злочин агресії проти України.

«Перемога в юридичних інстанціях є надзвичайно важливою складовою нашої спільної перемоги. росія має понести відповідальність і винні у численних злочинах мають бути покарані. Закликаю Італію взяти на себе роль лідера у процесі формування спецтрибуналу для покарання російського військово-політичного керівництва за злочини агресії в Україні», — наголосив Руслан Стефанчук.

У цьому контексті Голова Верховної Ради України також закликав італійський Парламент прийняти важливі політичні рішення: визнати росію державою-терористом та визнати Голодомор 1932-33 років геноцидом Українського народу, щоб світ мав змогу уникнути помилок історії та попередити їх у майбутньому. Відповідні резолюції вже прийняли багато країн, тож Руслан Стефанчук закликав італійських колег також прийняти аналогічні рішення.

Окремо сторони обговорили євроатлантичний та євроінтеграційний поступи України та участь у цих процесах Італії. Зокрема, Голова Українського Парламенту запросив Італію до участі у спільній декларації про євроатлантичну інтеграцію України та підтримки на майбутньому Вільнюському саміті заявки України на членство в НАТО.

Під час зустрічі учасники також зупинилися на розвитку міжпарламентського діалогу, його розширення та підвищення ефективності парламентської дипломатії між Україною та Італією.

«Ми історично і давно пов’язані країни, близькі за історією і за духом народи. Тому наші парламенти, як представники своїх народів, мають ще більше сприяти один одному і співпрацювати», — зазначив Руслан Стефанчук, наголосивши на посиленні діяльності груп дружби та співпраці постійних делегацій на міжнародних асамблеях, у міжнародних і регіональних організаціях, зокрема, у питаннях протидії рф.

Принагідно Голова Верховної Ради України запросив Спікера Палати депутатів Парламенту Італії до участі в ІІ Парламентському саміті Міжнародної Кримської платформи у Празі.

«Ми усьому світу маємо сказати, що Крим — це Україна. Ми разом маємо підтвердити територіальну цілісність нашої держави в межах міжнародно визнаних кордонів. І я сподіваюся, що це — спільна позиція усіх цивілізованих країн та парламентів», — підкреслив Руслан Стефанчук.

Спікер Палати депутатів Парламенту Італійської Лоренцо Фонтана зі свого боку висловив слова поваги та захоплення боротьбою Українського народу проти загарбника та подякував Парламенту України за сталу та безперебійну роботу в умовах війни.

«Хочу подякувати Українському народу, який демонструє неабияку витривалість, витримку та чинить опір вже протягом року», — наголосив Лоренцо Фонтана.

Він також запевнив українського колегу, що більшість політичних сил, які присутні у владі Італії, демонструють підтримку України, зокрема у досягненні не просто миру, а справедливого миру, який базується на міжнародному праві і принципах ООН.

«Без них ніколи не буде справедливого миру. І важливо, щоб Захід, Європа, США та інші країни продовжували підтримувати Україну та ту ідею, що на суверенну країну не можна нападати, не можна відходити й порушувати міжнародне право. Це питання принципової важливості, інакше такий мир не матиме змісту ані для України, ані для Європи, ані для всього світу в цілому», — підкреслив Лоренцо Фонтана.

Також він повідомив, що у Парламенті Італії вже затвердили Комісію з міжнародних справ питання геноциду в межах Голодомору 1932-33 років, де йде робота над відповідною резолюцією. Крім того, у Парламенті вже працюють над питанням відповідальності росії у міжнародному суді за злочини, скоєні в Україні. Італійські депутати, за його словами, продовжуватимуть і надалі надавати повну підтримку Україні своїми рішеннями.

«Більшість італійців усвідомлюють той факт, що перемога України є гарантією стабільності у майбутньому для усіх європейських країн та світу загалом. Ми не можемо залишити Україну наодинці, ми повинні надавати їй допомогу стільки, скільки це буде потрібно», — наголосив італійський парламентарій, додавши, що Італія завжди підтримувала та підтримує свободу, незалежність та цілісність кордонів нашої країни.

У кінці розмови Лоренцо Фонтана наголосив, що Україна та Італія мають усьому світові разом показати «підтримку серед народів, які вважають себе вільними й хочуть продовжувати такими бути, щоб забезпечувати свободу і демократію своїй нації та її майбутньому».

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux