• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Руслан Стефанчук виступив на панельній дискусії «Повернення до демократичного порядку: роль парламентів у війні»
опубліковано 20 лютого 2023 року о 13:12

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук разом із колишньою Спікеркою Палати Представників Конгресу Сполучених Штатів Америки Ненсі Пелосі взяв участь у панельній дискусії «Повернення до демократичного порядку: роль парламентів у війні» в рамках Мюнхенської безпекової конференції:

Основний меседж, із яким сьогодні ми звертаємося до всього світу. Декілька основних тез, які зараз обговорюємо з колегами та продовжимо спілкування тут — на Мюнхенській безпековій конференції.

По-перше, поставки Україні зброї. Україна може виграти цю війну, якщо матиме сучасну зброю — і матиме її вже негайно. В Україні є такий вираз: «На вчора». І коли нас питають, коли нам потрібна ця зброя, ми говоримо: «На вчора». Тому що вже минув час і ми дуже хочемо, аби рішення наших колег були такими ж швидкими, як і запевнення в підтримці України.

Хотів би процитувати слова Вінстона Черчилля, який свого часу сказав: «Дайте нам інструменти — і ми закінчимо справу». Так й Україна просить інструменти, якими для нас є: ППО, ракети великої дальності, танки й літаки.

По-друге, блок, про який говоримо з колегами, це питання посилення санкційної політики. Скоро буде десятий пакет санкцій. Ми вдячні нашим партнерам за таку активність у санкційній політиці. Але якщо росія досі має економічну можливість продовжувати війну, то санкції десь не працюють. Наше завдання сьогодні — проаналізувати, де вони не працюють. І зробити роботу над помилками. Санкції лише тоді можуть називатися санкціями, коли вони не можуть бути обійдені іншими країнами, коли економічний біль від цих санкцій буде відчутним і спричинить припинення агресії. росії не місце ані поруч із державами Великої сімки, ані у товаристві Великої двадцятки, ані в Раді Безпеки ООН, ані на Олімпійських іграх 2024 року у Парижі. росія, як вірус, має бути ізольована та перебувати на карантині.

По-третє, питання компенсації збитків, завданих Україні. Тому що це частина справедливості. За велику шкоду, завдану Україні, має відповідати рф.

По-четверте, визнання російського режиму — терористичним. Для нас дуже важливо називати речі своїми іменами. Війну — війною, а країну-терориста — країною-терористом. Без усіляких евфемізмів та інших форм. Тому що це чесно та чітко.

По-п’яте, ми вимагаємо справедливості у частині створення спеціального трибуналу проти рф. Вона має понести і юридичну відповідальність. Не лише поразку на полі бою, а й юридичну відповідальність у міжнародних інституціях, має бути визнана злочинцем і за ці злочини має бути покарання.

По-шосте, про що говоримо з вами та колегами, — реалізація формули миру Президента України Володимира Зеленського. Це універсальна формула, яка скоро вже буде не теоремою, а аксіомою. Вона має бути сприйнята всім світом, підтримана всім світом, тому що це шлях до найшвидшої перемоги.

Насамкінець, це питання прийняття України до ЄС і НАТО. Це для нас великий пріоритет. Україна вже має статус країни-кандидата на вступ до Європейського Союзу. Україна хоче розпочати свій поступ і до НАТО. Ми дуже сподіваємося на Вільнюський саміт. Ми хочемо отримати запрошення до НАТО, почати повноцінні перемовини.

Сьогодні весь світ говорить нам уже майже рік, як він пишається Україною. Настав час Україні сказати всьому світові, як вона пишається підтримкою та нашою спільною перемогою. Тому дякую за це запрошення та Слава Україні!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux