• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Руслан Стефанчук виступив на щорічній Конференції спікерів парламентів країн-членів ЄС
опубліковано 25 квітня 2023 року о 08:48

Шановні пані та панове голови європейських парламентів!

Шановна пані Президентко Європейського Парламенту!

Дорогі друзі!

Перш за все, я хочу подякувати моїм дорогим чеським колегам — Голові Сенату Мілошу Вистрчілу та Голові Палати депутатів Маркеті Пекаровій Адамовій за запрошення прибути до Праги.

Окремо дозвольте висловити глибоку і щиру вдячність Чеському народу та його демократичним інституціям, які від самого початку підтримали і продовжують підтримувати Україну у боротьбі з російською агресією.

Власне, я хочу скористатися цією нагодою і передати вдячність мужнього і незламного Українського народу усім присутнім у цьому залі главам парламентських делегацій за ту величезну допомогу, що ваші народи, очолювані вами парламенти, глави ваших держав та урядів надають Україні, яка бореться за своє право бути вільною, демократичною, європейською.

Сьогодні я маю високу честь представляти Верховну Раду України на Конференції спікерів парламентів Європейського Союзу.

Це — значною мірою історична подія, адже Український Парламент вперше бере участь у традиційному парламентському Саміті ЄС.

Для мене глибоко символічно, що сьогоднішня Конференція відбувається саме в Празі — столиці гідної і вільної нації, яка пройшла складні етапи боротьби за свій демократичний вибір.

Нації, яка пережила воєнну окупацію, червоний терор та переслідування, але вистояла і перемогла, ставши невід’ємною частиною демократичного світу, набувши членства в Північноатлантичному Альянсі та Європейському Союзі.

Я радий зустрічати разом з вами весну у Празі чи Празьку весну, яку не змогла здолати окупація Чехословаччини, що прийшла на ваші землі на кривавих московських багнетах 55 років тому.

Мені хвилююче бути сьогодні у місті, де народився, творив і знайшов свій вічний спочинок великий Вацлав Гавел.

У 1978 році, характеризуючи тогочасний режим, він писав: «Влада перебуває у полоні власної брехні, тому й вдається до фальші. Фальсифікує минуле. Фальсифікує сьогодення і фальсифікує майбутнє».

Так, брехня завжди була основою комуністичних режимів 20-го сторіччя. Зараз — це основа терористичного і тоталітарного режиму сьогоднішньої росії, яка успадкувала і вдосконалила найжахливіші світові каральні традиції і практики.

Як тоді, так і зараз, кремль готовий на все, аби втримати свою владу та монополію на брехню.

Україна ж обрала шлях до правди і свободи, демократії і гідності. Обрала шлях до європейських цінностей, до європейського співтовариства. І платить за це найвищу ціну.

У відповідь росія розгорнула проти нас жорстоку війну, а проти вас — увесь арсенал погроз і шантажу.

Сьогодні 425-ий день опору України широкомасштабному вторгненню росії. Особливістю цієї війни є прагнення агресора завдати якомога більше людських страждань. Придушити волю людей до спротиву. Залякати і здатися на милість ворога.

Як ще можна пояснити свідомі і цілеспрямовані обстріли й бомбардування житлових районів, лікарень, шкіл, церков, гуманітарних коридорів, об’єктів критичної інфраструктури? Як можна пояснити прямі й недвозначні накази вбивати жінок і дітей, звірства на окупованих територіях? Як, зрештою, пояснити Бучу, Ізюм, Маріуполь?

Однак, росії не вдалось зламати дух українців. Ми не маємо жодного сумніву, що лише боротьба та наша перемога захистять від тотального геноциду, забезпечивши справедливість і відповідальність за всі скоєні злочини. Відповідальність для всіх винних. Відповідальність від солдата до найвищого керівництва країни-агресора.

Спеціальний міжнародний трибунал — ось що закладе фундамент для притягнення вищого політичного та військового керівництва росії до відповідальності за розв’язання війни.

Тих, хто ще вагається щодо необхідності прийняття такого рішення, запрошую приїхати в Україну: поговоріть з українцями, які втратили найдорожчих, походіть руїнами, відвідайте могили наших героїв, на власні очі переконайтеся, що таке «рускій мір», що таке братерство по-російськи.

Бо, де була школа — тепер згарище, де була лікарня — вирва від снаряду, де був парк — тепер братська могила.

Лише незворотність покарання унеможливить повторення злочинів у майбутньому. Цьому нас має навчити історія.

На жаль, Український народ пережив чимало трагедій, за які винні не понесли справедливого покарання. Але одна з них — особливо болюча.

У результаті штучно організованого у 1932-33 роках сталінським режимом голоду, Україна втратила до 10 мільйонів своїх синів і доньок. Це геноцидне явище ми називаємо Голодомором. Його коріння слід шукати у ненависті і нетерпимості.

Я щиро вдячний тим країнам, які уже визнали Голодомор геноцидом, і закликаю інші долучитися до цього «кола історичної справедливості».

Шановні колеги!

Дванадцять місяців тому українські захисники звільнили перші окуповані території – північ України. Відтоді майже половина захоплених російськими військами українських земель була звільнена. Запевняю вас, що цей процес триватиме до повної деокупації нашої суверенної території в межах міжнародно визнаних кордонів.

Я радий, що проукраїнська коаліція у світі є сильнішою, ніж будь-коли, але перемога потребує рішучих дій. Ми готуємося звільняти Україну й для цього потребуємо важкого озброєння, боєприпасів та навчання українських військових.

Питання надання Україні зброї пройшло серйозну еволюцію, в міцну основу якої лягло ваше відповідальне лідерство у питанні збереження України як держави. І ми вдячні вам за це.

Поруч із «джевелінами» та «енлавами», а згодом системами ППО і танками, сьогодні ми потребуємо сучасної бойової авіації. Україна дуже очікує на рішення щодо надання багатоцільових бойових літаків четвертого покоління. Але Україна очікує і на стратегічні політичні рішення!

30 вересня 2022 року я мав честь разом з Президентом та Прем’єр-міністром України підписати спільне звернення до Організації Північноатлантичного договору ухвалити рішення щодо членства України в НАТО. Звернення до Альянсу було логічним і обдуманим кроком. Ми переконливо продемонстрували готовність стати членом НАТО та відданість демократичним цінностям.

Нас відділяє лише кілька місяців від липневого Саміту НАТО у Вільнюсі, одним із ключових рішень якого ми б хотіли бачити запрошення України до вступу до Альянсу з визначенням чіткого алгоритму, зокрема, часових рамок приєднання. При цьому ми усвідомлюємо, що для ухвалення рішення щодо України необхідний консенсус всіх членів Альянсу. А поки це відбувається, ми пропонуємо реалізувати міжнародні гарантії безпеки для нашої держави.

Саме тому я звертаюся до вас, шановні колеги з країн-членів НАТО, використати свій високий авторитет задля забезпечення цілей, які, наголошую, є нашими спільними, а не суто українськими. Ми будемо вдячні за ухвалення вашими парламентами напередодні Вільнюса резолюцій, що дозволять прийняти у литовській столиці єдино правильні рішення!

Дорогі друзі!

Війна, яку веде росія, — це виклик усьому цивілізованому світу. Відкриття Україні шляху до членства в ЄС — це ваша належна відповідь загарбнику.

Після стратегічного рішення Європейської Ради, що базувалося на позитивних рекомендаціях Європарламенту та Єврокомісії, ми перейшли до етапу виконання вимог щодо членства. Незважаючи на агресію, за останні 425 днів ми значно наблизили Україну до ЄС. В умовах війни вже здійснено великий обсяг роботи з реалізації семи кроків, визначених Єврокомісією. На ваших столах серед матеріалів Конференції ви знайдете брошури з найактуальнішою інформацією щодо виконання згаданих рекомендацій.

Україна планує досягти максимальних результатів до моменту проміжної оцінки Єврокомісії у наступні місяці і я вірю, що це дозволить розпочати переговорний процес щодо вступу вже наприкінці цього року.

Ми вдячні ЄС за сприяння у створенні Офісу з підтримки адаптації українського законодавства до acquis ЄС. Я також хочу скористатися цієї нагодою і окремо подякувати Європейському Парламенту та Президентці Роберті Мецолі за підтримку й готовність максимально задіяти наявні ресурси для допомоги українському парламенту.

Раніше цього місяця ми провели Перше спільне засідання комітетів Верховної Ради та Європарламенту і досягли згоди щодо подальшої структурної галузевої співпраці. Я прошу національні парламенти держав-членів ЄС приєднатися до цього діалогу у рамках наявних механізмів взаємодії. Ви маєте безцінний досвід з впровадження права ЄС в національне законодавство, а Україна потребує цього досвіду.

Хочу окремо звернутися до керівників-парламентів країн, які, як і Україна, є кандидатами на вступ до Європейського Союзу.

Ми — не конкуренти, а однодумці, бо нас об’єднує спільна мета: інтеграція у європейський політичний, економічний і гуманітарний простір. Запрошую вас до співпраці для досягнення наших спільних цілей!

Шановні учасники конференції!

Розгорнута росією війна стала для нас великим випробуванням у енергетичній сфері. Ми пережили, мабуть, найважчу зиму у своїй новітній історії. Наш енергетичний сектор став одним із головних об’єктів військової агресії. У ті страшні й темні дні Україна виглядала з космосу як темна пляма. Але світло і тепло сердець українців і українок генерували силу віри і жагу до перемоги, не давши нам зламатися.

Пані та панове!

Війна щоденно забирає життя українців, руйнує їхні оселі, позбавляє нас життєво необхідної інфраструктури. Допомога Європейського Союзу та його країн-членів є безпрецедентною. Ті фінансові, логістичні, правові рішення, які були ухвалені задля допомоги Україні, є, без перебільшення, життєдайними. Ми вдячні і завжди пам’ятатимемо про це.

Але, навіть в умовах війни, ми мріємо про мир, про повернення до спокійного життя і відбудову звільненої від ворога України. Саме з цією метою Президент України Володимир Зеленський запропонував світу формулу миру, яку я прошу вас і очолювані вами парламенти підтримати як в цілому, так і окремі її сегменти. Розвиток спільними зусиллями парламентського виміру цієї ініціативи може суттєво скоротити шлях до припинення війни і встановлення справедливого миру.

Хочу наголосити, що нам не потрібно чужого, але ми зробимо все для того, щоб відстояти своє!

Ми маємо намір й надалі активно розвивати парламентський вимір ще однієї ініціативи Президента України, відомої вам, як Кримська платформа.

Мені надзвичайно приємно, що після Республіки Хорватія господарем Другого Парламентського саміту Міжнародної Кримської платформи восени цього року стане Чеська Республіка. Ближчим часом усі ви одержите наші з Маркетою офіційні запрошення на цей Форум.

Ще одним нашим спільним завданням є відбудова України. Тож запрошую долучитися до цієї важливої справи. Скажу більше — відбудова України має бути профінансована за рахунок вилучених у росії активів, зокрема, фінансових ресурсів, що уже є чи будуть заморожені.

Наше бачення є чітким: за російську агресію має платити російська федерація. Це — важливий елемент справедливості. Велика частина російських активів, які є доволі значними, знаходиться в юрисдикції європейських країн. І тому потрібен реальний, швидкий і законний механізм спрямування російських активів на компенсацію збитків, завданих російською війною.

У листопаді минулого року Генасамблея ООН проголосувала довгоочікувану резолюцію щодо створення Компенсаційного механізму відшкодування шкоди, завданої Україні внаслідок збройної агресії рф. Це рішення створює юридичне підґрунтя для країн, в яких знаходяться заарештовані активи рф, і ці країни тепер можуть перейти від дискусій до дій.

Дорогі друзі!

Ви є прямими представниками майже п’ятисот мільйонів громадян Європейського Союзу. У ваших парламентах представлено все різноманіття політичного спектру Європи. Ви реагуєте на виклики, які стоять перед вашими суспільствами. Але головним викликом для нашого континенту сьогодні є російська агресія. Лише перемога у цій війні дозволить реалізувати проект під назвою «Об’єднана Європа». Ключ до перемоги знаходиться в єдності і тому я закликаю вас всіх до її збереження.

Ви дуже багато зробили для України. Немає слів, які могли би передати безмежну вдячність українців. Прошу вас, залишайтеся благородними амбасадорами справедливості, надійними і справжніми друзями України, яка обов’язково переможе.

На початку свого виступу я згадав Празьку весну. Я щиро вірю, що вже зовсім скоро до українців прийде справжня Європейська весна, яку ми разом зустрінемо у Києві, столиці звільненої України, повноправного члена Європейського Союзу і Північноатлантичного Альянсу.

Дякую за увагу!

Слава Україні!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux