• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Руслан Стефанчук запросив спікера Парламенту Португалії здійснити візит до України
опубліковано 19 травня 2022 року о 09:11

Україна прагне розвитку відносин із Португалією. Про це зазначив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук під час відеорозмови із Головою Асамблеї Португальської Республіки Аугушту Ернешту Сантушем Сілвою.

Руслан Стефанчук запросив спікера Парламенту Португалії здійснити візит до України та висловив сподівання, що незабаром в Асамблеї Португальської Республіки буде сформовано групу дружби Португалія-Україна.

Спікер Верховної Ради України зазначив, що Україна високо цінує надану допомогу та очікує на швидке отримання від Португалії дронів, гаубиць, броньованих автомобілів та кулеметів.

«Україна потребує пришвидшення постачання різних видів озброєння від країн-партнерів, адже від цього залежать життя українців і подальший успіх у боротьбі з агресором», — наголосив Руслан Стефанчук.

Він висловив сподівання, що Уряд Португалії розгляне можливість передачі Україні бронетранспортерів, протикорабельних ракетних систем «Harpoon» та танків «Леопард». Голова Парламенту України вважає, що постачання сучасної зброї Україні має супроводжуватися посиленням санкцій проти рф.

«Впевнений, що наступний 6 пакет буде ухвалений найближчим часом і він передбачатиме, серед іншого, повне ембарго на нафту, відключення банків рф від SWIFT і інші заходи впливу на агресора. Символічно, що наша позиція щодо необхідності відмови Європи від російського газу співпадає з позицією Португалії», — зазначив Руслан Стефанчук.

Учасники бесіди також обговорили європейські прагнення України. Спікер Верховної Ради розраховує, що на засіданні Європейської Ради в червні Португалія підтримає визнання України державою-кандидатом на вступ до ЄС.

«Приємно також відзначити, що бажання українців співпадає з думкою громадян Португалії, 87?% яких підтримують європейське майбутнє України», — підкреслив Руслан Стефанчук.

Голова Верховної Ради подякував Португалії за надання прихистку українським громадянам, які були вимушені залишити свої домівки. Він висловив сподівання на участь Португалії в повоєнній відбудові України.

Зі свого боку, Голова Асамблеї Португальської Республіки прийняв запрошення Руслана Стефанчука відвідати Київ, додавши, що візит відбудеться «як тільки це буде сприятливо та дозволятимуть умови».

За його словами, підтримка Португалією України є одностайною як з боку Президента Республіки, так і з боку Парламенту й Уряду. Аугушту Ернешту Сантуш Сілва гарантує, що ця підтримка з боку Португалії буде «в усіх п’яти планах, у яких вона має бути надана».

По-перше, Україна може розраховувати на гуманітарну допомогу. Голова Асамблеї Португальської Республіки зазначив, що «приємно надавати підтримку десяткам тисяч громадян України в Португалії, які змушені були покинути свою країну через війну».

«По-друге, на підтримку санкцій проти агресора, яким є рф: Португалія підтримала всі пакети санкцій, які наразі затверджені в Євросоюзі, і підтримує шостий, включаючи повне ембарго на імпорт нафти з росії», – запевнив він.

На військовому рівні він підкреслив підтримку, яку Португалія надала Україні щодо лікування військових, а також постачання військового обладнання. Україна може й надалі розраховувати на військову допомогу, яка дозволить захищати себе, свою свободу, свою територіальну цілісність.

«Четвертий актуальний план – це відбудова територій, які українська армія вже звільнила від російської окупації, та української економіки у післявоєнний період», – зазначив він.

І останнє – підтримка євроінтеграційних прагнень України.

«У всіх цих планах підтримка Португалії відчувається з самого початку і буде відчуватися й надалі», – підкреслив Аугушту Ернешту Сантуш Сілва.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux