• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Україна і Франція провели перше засідання Координаційної ради з підтримки спільних проєктів в оборонній індустрії
опубліковано 24 липня 2024 року о 18:59

24 липня 2024 року Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості України, Міністерство оборони України та Генеральна дирекція з озброєнь Міністерства Збройних Сил Франції провели перше засідання Координаційної ради з питань підтримки спільних проєктів в ОПК.

Домовленість щодо створення Координаційної ради було зафіксовано у Заяві про наміри, яка була підписана 7 червня 2024 року між Міністром з питань стратегічних галузей промисловості України Олександром Камишіним та Міністром збройних сил Франції Себастьєном Лекорню.

Підписання Заяви про наміри, у свою чергу, стало кроком на виконання історичної Угоди про співпрацю в галузей безпеки між Україною та Францією, підписаною Президентом Франції Емманюелем Макроном і Президентом України Володимиром Зеленським 16 лютого 2024 року. Угода передбачає, серед іншого, підтримку Францією зусиль України з розвитку власного оборонно-промислового комплексу шляхом залучення французьких інвестицій і локалізації виробництва.

Метою створення Координаційної ради є підтримка зусиль зі створення партнерств між французькою та українською оборонною індустріями. Раду співочолюють Емануель Ківа, керівник Генерального директорату з озброєнь Міністерства збройних сил Франції, та Сергій Боєв, заступник Міністра з питань стратегічних галузей промисловості України. З української сторони в засіданні також взяли участь Анна Гвоздяр, заступниця Міністра з питань стратегічних галузей промисловості України, та Олександр Сергій, заступник Міністра оборони України. А також інші представники міністерств та Командування Сил логістики ЗСУ.

Перше засідання було присвячено організації і процесу роботи Ради, планам на найближчі місяці, а також детальній презентації французькою та українською оборонними компаніями перспективного партнерства в галузі ремонту та обслуговування бронетехніки французьких зразків в Україні. Французькі та українські компанії будуть і надалі запрошуватися на засідання Ради для представлення та обговорення спільних проєктів.

«Сьогодні ми започаткували платформу для підтримки реалізації спільних проєктів між французькою та українською оборонними індустріями із залученням ключових сторін. Я впевнений, що це допоможе нам прискорити їхнє втілення», - зазначив Сергій Боєв, заступник Міністра з питань стратегічних галузей промисловості України.

Співпраця українських та французьких оборонних компаній вже триває. Так, 8 червня 2024 року в Парижі представники українських та французьких оборонних компаній підписали ліцензійну угоду щодо виробництва боєприпасів 155 калібру за ліцензією KNDS France/Nexter. Також підписали заяви про наміри щодо створення центру обслуговування та ремонту техніки KNDS France / Nexter в Україні та щодо використання технології 3D друку для виготовлення запчастин цієї компанії. KNDS заявила про відкриття дочірньої компанії в Україні.

Під час міжнародної виставки оборонної промисловості Eurosatory АТ «Укроборонпром» підписав два документи з французькою компанією Thales. Перший — це меморандум про створення в Україні спільного підприємства, яке займатиметься ремонтом та модернізацією обладнання для засобів РЕБ, зв’язку, систем ППО та радарів.

Другий стосується наміру французької сторони створити в Україні сервісний центр, який займатиметься обслуговуванням та випробуванням засобів радіоелектронної боротьби та радарів.

Окрім того, французька асоціація GICAT підписала Меморандум про співпрацю з об’єднанням «Технологічні сили України», а один з приватних розробників дронів домовився про спільну розробку БПЛА з Thales.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux