• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Український ОПК — частина європейських оборонних можливостей. Виступ Олександра Камишіна на Європейському саміті
опубліковано 18 квітня 2024 року о 18:25

Міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін виступив на Європейському саміті з питань оборони та безпеки. Публікуємо текст його промови.

Перш за все, висловлюю глибоку вдячність європейській спільноті за всю ту підтримку, яку ви нам надаєте. І, зокрема, за вашу підтримку в розвитку української оборонної промисловості. Це має вирішальне значення для нас зараз, коли ми боремося за нашу незалежність, за наше існування як нації та за демократичні цінності, які ви відстоюєте також.

Україна стане членом ЄС. Ми ж працюємо над тим, щоб українська оборонна промисловість також стала частиною європейської оборонно-промислової бази.

Інтеграція української оборонної промисловості в Європу вже розпочалася. Зокрема, у березні була представлена Європейська оборонна стратегія. Саме російська агресія проти України підштовхнула ЄС до створення цієї стратегії вперше в історії. Ми стали частиною цієї стратегії: запланована співпраця між оборонними галузями України та Європи. Це посилить обидві сторони та принесе взаємну вигоду.

Протягом тривалого часу наша оборонна промисловість була занедбана. Зараз ми піднімаємо її з попелу, і одразу до найвищого рівня - стандартів НАТО. 

Ми не конкуренти для вашої оборонної промисловості - ми частина нашої спільної обороноздатності. У нас є своя ніша, яка не особливо цікава компаніям з ЄС. Ми вміємо робити дешеві й прості, й при цьому ефективні продукти, і можемо нарощувати їх виробництво протягом декількох тижнів, якщо є контракт. Наша ніша - не винищувач, а мільйон FPV-дронів.

Найкраще це ілюструє наша перша самохідна артилерійська установка "Богдана". Ця розробка настільки нова для України, що її остаточні налаштування та випробування проводилися на полі бою вже після повномасштабного вторгнення. Це проста і відносно дешева система, але, як сказав Президент України, наприкінці минулого року ми вже змогли зробити 6 таких систем за місяць. І ця артилерія була зроблена одразу під калібр 155 мм - стандарт НАТО.

Впевнений, що Європа це розуміє. Ми бачимо вашу підтримку, вашу зацікавленість і перші кейси співпраці європейських підприємств з українськими.

Зокрема, створено перше спільне підприємство між державним підприємством "Укроборонпром" та німецьким концерном Rheinmetall. Наразі ми маємо десятки угод про співпрацю між оборонними компаніями України та ЄС, які передбачають ліцензійне виробництво, обмін досвідом та спільне виробництво як в Україні, так і в інших країнах Європи.

І це лише початок нашої співпраці. Нам є що запропонувати нашим партнерам. У нас є потужності підприємств, є інженери, є різні варіанти співпраці. Ми вдосконалюємо законодавчу базу та спрощуємо бюрократичні процедури, щоб партнерам та інвесторам було комфортно мати з нами справу. І ми готові розглядати кожен випадок індивідуально та вирішувати конкретні питання.

Однак ми впираємось у фінансову стелю. В нашій країні війна, а тому складна економічна ситуація. Потужності наших підприємств втричі перевищують закупівельний бюджет України. У нас є заводи, люди, які готові працювати, і є розробки. Але не вистачає фінансування.

Саме тому ми закликаємо наших партнерів не лише створювати спільні підприємства та розробки, а й розміщувати замовлення в Україні. Закликаємо купувати зброю для української армії всередині нашої країни.

У нас є розробки, які дійсно працюють на передовій. Наші виробники можуть запропонувати дуже конкурентні ціни та якісну продукцію. І це може швидко потрапити на фронт. Європейські країни домовились поставити Україні мільйон безпілотників - я закликаю вас купувати ці безпілотники в Україні.

Така співпраця не про благодійність - вона вигідна всім. У нас є спільний ворог, який залишиться загрозою навіть після нашої перемоги. Світова спільнота це розуміє і починає вкладати гроші в оборону. Я закликаю вас інвестувати в українську оборонну промисловість як частину наших спільних можливостей.

І сьогодні, тут, я радий оголосити про перше з цих рішень. Вчора Данія схвалила новий пакет допомоги Україні. Він виділяє 200 мільйонів данських крон на фінансування озброєнь, вироблених в Україні. Я очікую, що це рішення буде першим з багатьох подібних.

Тому що Україна є головною військовою лабораторією вільного світу. Ніде більше немає такого досвіду, як у нас. Саме в Україні формуються тренди в оборонній промисловості, саме тут народжується зброя перемоги.

Свобода має бути озброєна краще за тиранію. Тільки так ми зможемо зберегти свою незалежність і захистити наших партнерів. Будуймо Арсенал Вільного Світу разом!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux