• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Україна та ЄС спільно працюватимуть над розвитком української промисловості, — Прем’єр-міністр Денис Шмигаль
опубліковано 13 травня 2022 року о 12:25

Розвиток зеленої енергетики та української промисловості обговорили під час онлайн-зустрічі Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль і Виконавчий віце-президент Європейської комісії з питань Європейського зеленого курсу Франс Тіммерманс.

Очільник українського Уряду розповів про виклики в енергетичній безпеці, які спричинило повномасштабне вторгнення росії в Україну. Він зауважив, що численні воєнні злочини російських військових, зокрема захоплення атомних станцій, несуть загрозу для довкілля.

«Зараз ми підраховуємо усі збитки в екологічній та енергетичній сферах, оскільки росія знищила низку інфраструктурних об’єктів. Агресор продовжує утримувати територію Запорізької АЕС. Ми стурбовані тим, як поводять себе присутні там війська агресора і як росія поведе себе в подальшому стосовно атомних станцій в Україні», — зазначив Денис Шмигаль.

Очільник Уряду подякував Європейському Союзу за підготовку чергового, 6-го пакету санкцій проти росії. Він наголосив на важливості запровадження ембарго на російські нафту й газ, оскільки це матиме великий вплив на бюджет росії, з якого вона фінансує тероризм.

Окремо Прем’єр-міністр подякував Європейській комісії та країнам ЄС за рішення щодо приєднання української енергосистеми до європейської мережі ENTSO-E.

«У перші дні широкомасштабної війни ми ухвалили політичне рішення не повертатися після роботи в автономному режимі до об’єднаної енергомережі росії та білорусі. Ми цінуємо рішення Єврокомісії і всього Євросоюзу. Зараз ми продовжуємо працювати над тим, аби експортувати якнайбільше нашої електроенергії у європейські країни», — сказав Глава Уряду.

Як зауважив Денис Шмигаль, Україна наразі має профіцит електроенергії, оскільки під час війни споживання впало на більш ніж 35%. Тож експорт електроенергії в європейські країни, за його словами, стане хорошою підтримкою української економіки.

Прем’єр-міністр України та Виконавчий віце-президент Єврокомісії також обговорили План відновлення нашої країни. Денис Шмигаль підкреслив, що метою України є рух у напрямку зеленої економіки, тому наша держава має намір відновлювати інфраструктуру відповідно до стандартів ЄС.

«На сьогодні частка зеленої енергетики в Україні становить 17%. Ми продовжуватимемо реалізовувати стратегію з її збільшення. Після завершення війни ми хотіли б розвивати енергетичну систему в Україні відповідно до «зелених» стандартів ЄС. З урахуванням цього розробляємо План відновлення», — відзначив Глава Уряду.

Як підкреслив Прем’єр-міністр, Україна зацікавлена в нових технологіях і готова розпочати роботу над відповідним меморандумом із ЄС.

Зі свого боку Франс Тіммерманс зазначив, що Євросоюз та Україна будуть разом працювати над планом підвищення стійкості української промисловості як частини європейської промислової екосистеми.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux