• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Україна здійснила успішний запуск космічного апарата на орбіту Землі
опубліковано 14 січня 2022 року о 10:02

13 січня о 17:26 за київським часом відбувся успішний запуск українського космічного апарата «Січ-2-1» («Січ-2-30») ракетою-носієм Falcon 9 у рамках місії Transporter 3 зі стартового комплексу SLC-40 на базі ВПС США на мисі Канаверал.

Відділення супутника від ракети відбулось о 18:48. Наземним інформаційним комплексом Центру прийому і обробки спеціальної інформації та контролю навігаційного поля (м. Дунаївці, Хмельницька область) у встановлений час було отримано зворотній зв'язок – першу інформацію із супутника «Січ-2-1» («Січ-2-30»).

Це перший за останні 10 років запуск українського супутника дистанційного зондування Землі.

На виконання доручення Президента та Уряду України Міністерством з питань стратегічних галузей промисловості України, Державним космічним агентством України (ДКАУ), Конструкторським бюро «Південне» та Національним центром управління та випробувань космічних засобів разом з іншими міністерствами та установами було проведено масштабну роботу з підготовки запуску, створення космічного апарата та наземного комплексу.

Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Павло Рябікін, Голова Державного космічного агентства України Володимир Тафтай та команда фахівців ДП «КБ «Південне» ім. М. К. Янгеля» спостерігали за запуском супутника безпосередньо на пусковому майданчику ВПС США.

Перший заступник Міністра з питань стратегічних галузей промисловості України Денис Шарапов та директор Департаменту державної політики авіаційно-космічної галузі Мінстратегпрому Віталій Чітак, керівництво ДКАУ, ДП «КБ «Південне» ім. М. К. Янгеля», Національного центру управління та випробувань космічних засобів (НЦУВКЗ) та інших підприємств і установ космічного сектору спостерігали за онлайн-трансляцією запуску супутника з приміщень ДКАУ та НЦУВКЗ.

Супутник «Січ-2-1» («Січ-2-30») виготовлено ДП «КБ «Південне» ім. М. К. Янгеля» для одержання цифрових зображень поверхні Землі у видимому й ближньому інфрачервоному діапазонах довжин електромагнітних хвиль з метою здійснення моніторингу використання земель, рослинності, лісових і водних ресурсів, ліквідації наслідків стихійних лих, параметрів магнітосфери Землі та іншого. Космічний апарат має роздільну здатність 6,1 м при охопленні смуги у 36,5 км. Маса супутника – 153 кг.

Запуск супутника «Січ-2-1» («Січ-2-30») є першим кроком до створення орбітального угруповання супутників дистанційного зондування Землі, яке заплановано завершити у 2025 році.

Використання супутника дасть змогу вирішувати багато актуальних завдань соціально-економічного, екологічного, інформаційного, наукового та освітнього характеру, а також забезпечити реалізацію інтересів України у сфері національної безпеки та оборони.

У міжнародному аспекті «Січ-2-1» («Січ-2-30») буде залучений до реалізації європейської програми дистанційного зондування Землі Copernicus (програма моніторингу навколишнього середовища та безпеки, яка координується та керується Європейською комісією), що сприятиме вступу України до Європейського космічного агентства та загалом інтеграції в Європейський Союз.

Національний супутник «Січ-2-1» («Січ-2-30») дасть змогу Україні реалізувати низку міжнародних проєктів з обміну супутниковими даними дистанційного зондування Землі, їх оброблення та використання.

Дякуємо всім, хто долучився до створення та запуску національного космічного апарата України. Пишаємося кожним, хто бере участь у цьому проєкті!


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux