• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Уряд ухвалив важливі документи, які посилять оборонно-промисловий комплекс України
опубліковано 02 лютого 2024 року о 13:55

Під час засідання 1 лютого Кабінет Міністрів України ухвалив три постанови, що сприятимуть посиленню вітчизняного оборонно-промислового комплексу. Перша стосується виробників дронів. Тепер такі компанії уточнюватимуть розрахунки цін, якщо прибуток перевищуватиме 25%. Завдяки цьому держава зможе економити кошти на закупівлях.

Раніше в межах проекту «Армія дронів» для українських виробників БпЛА збільшили маржинальність до 25%, у країнах НАТО цей показник — на рівні 17%. Завдяки цьому компанії змогли більше заробляти та швидше розвиватися. До того ж на відкритому ринку завжди наявні певні коливання цін, як наслідок — потреба коригувати контракти.

Тепер запроваджено новий інструмент контролю: якщо прибуток перевищуватиме 25%, виробники уточнюватимуть розрахунки ціни та собівартості до завершення виконання контракту. Відповідно до цього ціни державних контрактів будуть відкориговані. Це дасть змогу економити кошти та закуповувати більшу кількість БпЛА.

Друга постанова — про дерегуляцію виробництва боєприпасів. Відтепер спрощений порядок виробництва боєприпасів для безпілотних систем, запроваджений урядовим експериментом у липні 2023 року, поширюється і на виробництво всіх інших типів боєприпасів. Такий підхід дасть змогу збільшити кількість виробників та темпи виробництва засобів ураження, які надзвичайно потрібні на фронті.

Дерегуляція вже довела свою ефективність на прикладі боєприпасів для БпЛА – за 6 місяців з’явилося близько 10 нових виробників, більш ніж 20 боєприпасів допустили до експлуатації, а понад 30 перебувають на різних стадіях випробування.

Тепер досвід експериментального проєкту з виробництва, закупівлі та постачання боєприпасів для БпЛА масштабується на боєприпаси всіх типів — і навіть на ракети. Держава менше контролюватиме підприємців, які виробляють боєприпаси, тож сфера зможе швидше розвиватися та зростати.

Окрім того, відтепер оборонні закупівлі відбуватимуться за конкурентною процедурою через закритий модуль системи Prozorro – Кабінет Міністрів України ухвалив відповідну постанову. Документ спрямований на посилення конкуренції, тож проводити закупівлі можна буде максимально швидко й за найвигіднішими цінами. Процедура закупівлі буде безпечною: уся чутлива інформація, як-от строки та місця поставок, буде закритою для широкого загалу.

«Ми вирішуємо одразу кілька завдань. Перше – гарантуємо безперервність, стійкість та керованість постачання нашої армії усім необхідним. Друге – встановлюємо прозоре ціноутворення, коли держава не переплачує, а бізнес отримує прибуток. Третє – встановлюємо запобіжники витоку інформації, яка несе безпекові ризики», – зауважив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, коментуючи документ.

Постанова дає змогу проводити закупівлі за рамковими угодами. Це працюватиме таким чином: замовник, який хоче придбати дрон, має сформувати рамку, тобто виставити на Prozorro оголошення з описом потрібного БпЛА. У цій рамці зможуть зареєструватися продавці і після цього отримати інформацію про строки, місце поставки та інші дані, необхідні для закупівлі. Далі відбудеться аукціон. Переможе продавець, який найбільше відповідає умовам замовника та надав найвигіднішу пропозицію.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux