• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Відбулося чергове засідання Кабінету Міністрів України
опубліковано 14 листопада 2022 року о 08:28

Промова Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля на засіданні Уряду

Доброго дня, шановні колеги, шановні українці.

Старт опалювального сезону – це тема, на якій Уряд насамперед фокусує свою увагу. Наразі вже близько 70% будинків та соціальної інфраструктури підключені до тепла. І щодня ця цифра збільшується. За даними ОВА, готовність до опалювального сезону складає 100%, але в неприфронтових областях підключені ще не всі об’єкти через м’які погодні умови. У деяких регіонах уже запущено 100% котелень. Ми на постійному контакті з місцевою владою і робимо все, аби в домівках українців було тепло.

Сьогоднішня ніч знову показала, що ми досі перебуваємо під постійною загрозою російських терористичних атак. Загалом за час повномасштабної війни уражено більше 400 об’єктів критичної інфраструктури у сфері електро- й теплопостачання. У більшості випадків це котельні. Найбільше на Харківщині, Київщині, Донеччині. Терористи також вивели з ладу низку енергоблоків ТЕС і ТЕЦ. Швидкими темпами все намагаємося відновити. Робота йде 24/7.

На жаль, знову констатуємо, що всім нам потрібно бути готовими до різних сценаріїв і навіть надзвичайних ситуацій. Насамперед така готовність має бути з боку місцевої влади у вигляді облаштування розгалуженої мережі пунктів обігріву. Кожен голова ОВА, мер та очільник громади особисто відповідальний за підготовку до суворих зимових випробувань.

Друга надважлива тема — стан української енергетики. За останні п’ять тижнів обстріляно десятки підстанцій «Укренерго», більше 10 об’єктів генерації. Деякі по кілька разів.

Героїчними зусиллями наших енергетиків ми відновлюємо пошкоджене та зруйноване обладнання. Дякуємо їм щодня за самовіддану працю та світло в наших домівках.

Вся ця робота потребує значних фінансових ресурсів. На відновлення генерації пошкоджених ТЕС і ТЕЦ потрібно понад 2,5 млрд грн. На приведення до ладу об'єктів операторів системи розподілу електроенергії за найскромнішими підрахунками слід спрямувати близько 5 млрд грн.

Планові відключення споживачів від електроенергії триватимуть. З 10 до 31 жовтня вони торкнулися понад 9 млн людей. Це вимушена міра, яка потрібна для того, аби зберегти цілісність нашої енергетичної системи й убезпечити її від перенавантажень.

Як і в минулі тижні, свідоме споживання українцями електроенергії, особливо у пікові години, допоможе енергетикам. Це внесок кожного з нас в енергетичну стійкість.

На жаль, не можна виключати нових ударів росії. Наразі в кожному регіоні здійснюються комплексні заходи для захисту енергетичної інфраструктури, посилюється наша ППО.

Варто відзначити, що українська енергосистема інтегрована до європейської, і це також дає додаткові можливості для балансування нашої мережі.

Загалом рух України до Європи набуває все більш практичного виміру. Один з аспектів цього шляху — це збільшення торгівлі з ЄС та нова логістика на західних кордонах. Модернізація і розширення прикордонної інфраструктури — один із ключових елементів цієї стратегії.

Вчора ми з Прем’єр-міністром Румунії відкрили новий пункт пропуску на спільному кордоні. Перший з 1998 року, який збудували з нуля. Але не останній. Разом з нашими європейськими сусідами на Заході працюємо над тим, щоб кордони нас не роз’єднували, а об’єднували.

У цьому ж контексті Уряд сьогодні ухвалює рішення про розширення акваторії морських портів на Дунаї. Мова йде про порт в Ізмаїлі, Рені та порт Усть-Дунайськ. Нам вдалося за останні пів року збільшити вантажообіг цих портів з 30 тисяч тонн на місяць до 1,7 млн тонн. Більш ніж у 50 разів. І це не межа. Ми бачимо, що в чергах на вхід до цих портів буває до сотні суден, а тому працюємо над розширенням їх пропускної здатності. Сьогоднішнє рішення Уряду спрямоване саме на це. Крім того, воно дозволить підвищити безпеку судноплавства на Дунаї, зокрема контролю та підтримання оголошених глибин.

Завдяки відкриттю нових пунктів пропуску та розширенню акваторії дунайських портів ми зможемо наростити експорт та посилити економічну стабільність.

Для підтримки приватного сектору та української економіки маємо також рішення про запуск ще двох індустріальних парків. Це «еко-смарт парк Галіт» на Львівщині, де на площі 19 гектарів буде створено більше тисячі робочих місяць у сфері переробної промисловості. А на Тернопільщині буде створено Західноукраїнський промисловий Хаб, де також буде більше тисячі нових робочих місць у сфері легкої, харчової та переробної промисловості.

Разом зводимо сильну економіку, відбудовуємо те, що зруйнував ворог, і створюємо нові точки для відновлення нашої країни.

Дякую за увагу. Слава Україні!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux