• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Виступ Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука у Сеймасі Литовської Республіки
опубліковано 07 грудня 2022 року о 12:45

Вельмишановна Спікерко Сеймасу Литовської Республіки, пані Вікторія Чмілітє-Нільсен!

Шановні депутати Сеймасу Литовської Республіки!

Дорогі пані та панове!

Щиро дякую за запрошення виступити у Сеймасі Литовської Республіки.

Про вас знають і вам вдячні за межами цієї прекрасної країни за те, що ви демонструєте лідерство з багатьох актуальних питань регіону, за те, що ви демонструєте непохитну і палку підтримку свободи та демократії, за те, що в ці дні ви підтримуєте Україну та українців у нашій справедливій боротьбі.

У нас є багата на події спільна історія, але нагадаю лише про деякі важливі моменти сучасності.

Ми раділи за Литву і Литовський народ, коли 11 березня 1990 року, тоді ще Верховна Рада Литовської Республіки, проголосила відновлення Незалежності Литовської держави, надаючи надію та поштовх іншим поневоленим країнам на шляху до повернення колись втраченої свободи.

Перша вітальна телеграма з Днем Незалежності України 24 серпня 1991 року надійшла саме з Литви — від Голови Верховної Ради Литовської Республіки шановного пана Вітаутаса Ландсбергіса.

Литва була однією із перших країн, які офіційно визнали Незалежність України 4 грудня 1991 року, за результатами Всеукраїнського референдуму 1 грудня.

Ви свого часу розпочали боротьбу із російським тоталітаризмом, руйнуючи СРСР, а ми зараз її завершуємо на полі бою у буквальному сенсі цього слова, обороняючись від повномасштабної, нічим неспровокованої, російської збройної агресії проти України.

Окупувавши частину українських територій, систематично знищуючи об’єкти цивільної та енергетичної інфраструктури, катуючи та вбиваючи мирних громадян України, росія вчергове демонструє всьому світові, що вона не тільки не поважає право народів на самовизначення, не тільки не цінує людське життя та свободу, але щодня і щохвилини загрожує своїм мирним сусідам.

Попри рішуче засудження усім демократичним співтовариством розв’язаної російською федерацією війни проти України, росія продовжує відверто зневажати міжнародне право та загальноприйняті правила поведінки у цивілізованому світі. росія відверто намагається всіх залякати.

Що ми можемо цьому протиставити? Солідарність, рішучість та незламність! Ми будемо героїчно відстоювати свою незалежність, а також свободу та прагнення до мирного життя своє, Європи та всього вільного світу!

У цій боротьбі ми опираємося на широку міжнародну підтримку. Дозвольте з цієї трибуни, від імені всього Українського народу, ще раз висловити щиру вдячність за те, що з перших годин російського повномасштабного вторгнення в Україну, Литва надає нам всеосяжну військову, фінансову та гуманітарну допомогу. У дружній Литві знайшли прихисток десятки тисяч українських жінок і дітей – тимчасово переміщених осіб. У Вільнюсі відкритий і працює перший у країнах ЄС Український центр. Дякуємо вам за це!

Мені дуже приємно бачити при вході у Сеймас та на вулицях міста українські прапори. Наш прапор став символом боротьби за свободу у всій Європі. І ми, як парламентарії, робимо свій скромний внесок у цю боротьбу, розбудовуючи братні чи сестринські стосунки між нашими країнами.

Вірю, що засідання Міжпарламентської асамблеї Сеймаса Литви, Верховної Ради України, Сейму і Сенату Польщі зміцнить наші позиції та нашу єдність.

А сьогоднішню зустріч з вами я розглядаю як потужний вияв зацікавленості з боку Сеймасу у подальшій підтримці України, у готовності йти разом пліч-о-пліч до нашої спільної перемоги.

Ви були з нами з першого дня війни. Коли російські війська атакували Київ та передмістя, коли світ застиг у шоці від підступності, жорстокості та масштабності російської агресії, Сеймас Литовської Республіки діяв і вже 24 лютого ухвалив резолюцію «Щодо російсько-білоруської агресії проти України», а 8 березня, разом з парламентами Естонії та Латвії, схвалив «Спільну заяву парламентів країн Балтії на підтримку членства України в ЄС».

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux