• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Виступ Прем’єр-міністерки Данії Метте Фредеріксен у Верховній Раді України в онлайн-форматі
опубліковано 21 червня 2022 року о 14:34

Шановний Голово Верховної Ради України, шановні народні депутати України, це велика честь для мене звернутися до вас сьогодні. Хочу почати з історії нашого славетного борця за свободу Данії Кіма Мальті-Бруун, якого стратили німці. Він написав перед стратою листа своїй мамі: «Моя матінко, іди зі мною. Я ніколи не пожалів, що пішов цією дорогою. Я не старий. Я не маю помирати, але якось це виглядає природно. Ви знаєте, мені мало часу залишилося, але мій розум світлий. Я бачу все, що хотів би бачити у реальному житті. Думаю, що мої ідеї та натхнення будуть завжди з вами. Хочу бачити, як ці ідеї проживають діти. Хочу, аби діти, які будуть вже далі жити у світлій і вільній країні, йшли широкою дорогою. Хочу, щоби наша країна була об’єднана, аби кожен громадянин нашої країни розумів, за що ми боремося. Матінко моя, хочу, щоби над тою моєю єдиною жінкою завжди сяяли зірки. І, матінко, до побачення. Твій єдиний син Кім». Кіма стратили нацисти. Йому було лише 21 рік.

Шановні члени Верховної Ради України, шановний народе України, шановні друзі, 117 днів ви вже захищаєте вашу країну, боретеся проти брутальної агресії. Словами не можна описати, через що ви проходите. Тисячі життів втрачені. Мільйони людей змушені тікати зі своїх домівок. Велика кількість воєнних злочинів відбувається в Україні. Велика кількість людей помирає. Наші думки з вами. Не можу своїми словами описати весь той біль, що ви відчуваєте. Усі ці руйнування. Я на власні очі бачила, що відбулось у Бородянці. Зустрічалася з тими людьми, які потерпали від зла. Але бачила ще одну річ, те, що вирішить результат цієї війни, — велетенську силу України. Я бачила горду націю, залізну волю людей. Ви захищаєте себе, ви боретеся проти ворога, який переважає вас у кількості солдат. Ви тримали Маріуполь так довго, що ніхто не міг подумати, що це можливо. Ви захищали Харків, ви захищаєте багато інших міст. Ми стоїмо, ви захищаєте себе, ми захищаємо вас із нами.

Шановні українці, від імені народу Данії, хочу виразити свою глибоку повагу. Ви боретеся не лише за свою країну, ви боретеся за свободу всіх країн і за всі цінності. Ви маєте виграти, бо ніхто не хоче, щоби цю війну ми програли. Річ у тім, що зараз — визначальний момент для Європи, адже він формулює не лише волю Європи, а й формулює нас. 70 років тому європейські народи піднялися з руїн Другої світової війни — і ми розбудували Європейський Союз. Європейський Союз будується на демократії, правах людини та на праві будь-якої нації обирати своє власне майбутнє. Багато років ми хвалилися цими цінностями, але річ у тім, що були такі моменти, коли ми не дотягували до цих цінностей, коли ми не могли дуже швидко зрозуміти, що відбувається, не робили те, що треба було зробити. Це, наприклад, сталося у 90-ті роки в Югославії та в Україні у 2014 році. Ці моменти не були тими, якими Європа може пишатися.

Але, шановні народні депутати України, зараз зовсім інший момент, ми маємо показати вам і всьому світу, що наші європейські цінності — це не просто слова, а це те, чим ми живемо. Якщо ми не допоможемо вам, якщо ми не виженемо путіна, це означатиме, що ми самі не допоможемо собі, бо ваша свобода — наша свобода.

Уся Данія стоїть із вами. Уся Данія та весь світ із вами. Разом ми наклали історичні санкції проти росії, щоби послабити її економіку та путіна. І ми ще не закінчили. Данія готова далі накладати санкції та чинити тиск проти російської навали та путіна. Знаю, що зараз вам понад усе треба саме зброя, а не просто розмови. Тому Данія вирішила надавати вам саме зброю та не просто її надавати, а поставляти для того, щоби саме це допомогло подолати росію. Звісно, ми надаємо гуманітарну та фінансову допомогу, і ми будемо робити все, що ми можемо зробити, щоби надавати вам усе необхідне.

Данія взяла на себе зобов’язання допомагати відбудувати Україну. Багато українців повертаються додому, ми також допомагаємо у процесі розмінування. І це перший крок у тому, щоби почати відбудову тих територій, з якої ви вигнали росіян. І потім ми будемо продовжувати виконувати нашу обіцянку, дану Президентові України Володимиру Зеленському, відбудувати Миколаїв.

Ви вісім років тому зробили вибір — обрали Європу. Немає жодних сумнівів, Україна — член нашої європейської сім’ї. Я хочу використати слова Тараса Шевченка, бо Україна є членом європейської сім’ї, великої нової сім’ї. Ви боретеся проти росії за вашу свободу. Я вітаю ваші прагнення приєднатися до Європейського Союзу, Данія підтримує надання статусу кандидата Україні. Дорога до членства в ЄС може бути тривалою та складною, існують ті вимоги, які треба виконати.

Дуже вам дякую. Ви знаєте, шлях до членства в ЄС може бути тривалим. Є ті вимоги, які треба виконати, цього не можна змінити, але ми підтримуємо вас у кожному кроці. Ви належите до Європи та Європа належить вам.

Шановні депутати Верховної Ради України! Шановні українці! 117 днів ви вже боретеся та ніхто з нас не знає, коли закінчиться ця вбивча війна, але ми бачимо вашу силу та хоробрість. Я впевнена, що ви виграєте цю війну. І я також впевнена, що після війни постане нова сильна Україна. Демократія переможе, мир відновиться та ви будете вільними!


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux