• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Виступ Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля на засіданні Уряду
опубліковано 07 листопада 2022 року о 12:48

Доброго дня, шановні колеги, шановні українці.

Дякую усім, хто долучився до ухвалення у Парламенті державного бюджету України на 2023 рік – Міністерству фінансів, Кабінету Міністрів, народним депутатам.

Ми швидко та якісно здійснили величезну роботу.

Під час формування бюджету відштовхувалися від помірно-консервативного сценарію макроекономічного прогнозу. Це зростання ВВП на 3,2%, інфляція — 28%, середній річний курс долара — близько 42 грн.

Чітко визначили три найважливіші пріоритети.

Перший — армія та безпека. На цю сферу спрямуємо 43% усіх видатків. Це понад 1 трлн грн. Бюджет-2023 буде бюджетом перемоги України в боротьбі з агресором.

Другий пріоритет – соціальне забезпечення, освіта й медицина. Разом це понад 30% видатків. Держава в повному обсязі виконає свої соціальні зобов’язання перед громадянами.

Третій пріоритет – відновлення. Створюємо Фонд ліквідації наслідків збройної агресії росії з ресурсом у 35 млрд грн. Перш за все для відбудови критично важливих для людей об’єктів. Відбудова також передбачає нові стимули для економіки та приватного сектору. Через Фонд розвитку підприємництва спрямовуємо 16 млрд грн на підтримку бізнесу. Продовжуємо програми "5-7-9", єРобота, підтримку аграріїв, пільгову іпотеку, індустріальні парки та стимули для великих інвестпроектів. Відновлюємо країну вже зараз, аби завтра економіка зростала.

Державний бюджет наступного року наполовину фінансуватиметься з власних ресурсів. Насамперед за рахунок податків та мит. Дефіцит у 38 млрд доларів покриємо з допомогою наших партнерів. Зокрема США, Євросоюзу та МВФ.

Під час недавніх зустрічей у Берліні отримали запевнення від президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн в тому, що ЄС виділить Україні 18 млрд євро наступного року у вигляді макрофінансової допомоги. Маємо також прогрес у перемовинах із МВФ. Розраховуємо на старт нової великої програми співробітництва у 2023 році.

Інше важливе завдання – комплексна підтримка ВПО та жителів деокупованих територій.

З 24 лютого в Україні зареєстровано майже 3,5 млн внутрішньо переміщених осіб. Загальна кількість ВПО, зареєстрованих в Україні, складає 4,8 млн. Це співвідносно з населенням кількох великих обласних центрів. Наш обов’язок — подбати про цих людей, забезпечити їх харчуванням, житлом, роботою.

Від початку повномасштабної війни ми формуємо продовольчі набори, які місцева влада розподіляє серед переселенців та мешканців прифронтових громад. Сьогодні ухвалимо рішення, що дозволить прискорити процес роздачі цих продуктів. А також дозволить пріоритетно видавати продуктові набори тим ВПО, які мають право на допомогу від держави та міжнародних організацій. Окрім того, компенсуємо пекарям вартість послуг із випікання хлібобулочних виробів за рахунок частини продукції, яку вони переробляють. Таким чином на прифронтових територіях бізнес працюватиме і люди будуть із хлібом.

З резервного фонду виділимо понад 34 млн грн компенсації державним та комунальним закладам за безоплатне розміщення переселенців. Це дозволить їм розрахуватися за комунальні послуги й далі приймати ВПО. Наразі по всій Україні понад 2 тис. закладів відкрили свої двері для 150-и тис. внутрішньо переміщених осіб. Від початку повномасштабної війни держава компенсувала їм понад 459 млн грн витрат на оплату комунальних послуг.

Вчора відбувся черговий обмін військовополоненими. Україна повернула 107 наших захисників, серед яких бійці з «Азовсталі». На жаль, ще багато українців залишається в руках ворога. Щоденно працюємо над їх визволенням. Соціальне забезпечення тих, хто вже повернувся, і рідних тих, хто досі в полоні, — наш пріоритет. Урядовим рішенням перерозподіляємо видаткові кошти й акумулюємо 107,5 млн грн для виплат одноразової грошової допомоги тим, хто повернувся з полону.

Щодо проходження опалювального сезону. Сьогодні майже половина (45,6%) об’єктів по всій Україні підключені до тепла. Це школи, дитсадки, лікарні, житлові будинки. Найбільше в Житомирській, Закарпатській та Харківській областях. У Києві наразі опалюється 78% будівель.

У підземних газосховищах достатньо ресурсу. Накопичено 14,5 млрд кубів газу. Враховуючи очікувані зарубіжні поставки, цих обсягів вистачить, аби пройти опалювальний сезон.

Ми готуємося до будь-яких сценаріїв. Накопичуємо обладнання для генерації енергії у разі надзвичайних ситуацій. Вчора провели координаційну нараду зі структурами ООН та USAID. Говорили про підготовку до зими. Від донорів вже отримали 700 генераторів. Ще 900 буде доставлено від них найближчим часом.

Пройти стабільно опалювальний сезон і забезпечити людей світлом, водою та газом — це зараз одне з наших головних завдань. У цьому контексті маємо важливе кадрове рішення. Олексій Михайлович Чернишов призначений головою правління НАК «Нафтогаз України». Виклики дійсно безпрецедентні. Пан Чернишов добре розуміє і проблематику компанії, і відповідальність. Насамперед забезпечити Україну газовим ресурсом на час опалювального сезону та в постопалювальний сезон. В тому числі за рахунок імпорту газу та зростання обсягів вітчизняного видобутку. Сил, енергії, терпіння та незмінного фахового підходу до своєї справи.

Незважаючи на війну, Уряд продовжує реалізацію реформ. Одна з ключових — корпоративна. Сьогодні з урахуванням ініціативи новопризначеного голови правління НАК "Нафтогаз України", за підтримки профільних міністерств та номінаційного комітету доручаємо розпочати нову конкурсну процедуру щодо обрання та призначення наглядової ради НАК "Нафтогаз України".

Уряд завжди готовий допомогти й підтримати усі кроки, що спрямовані на благо держави.

Слава Україні!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux