• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Вступне слово Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля на останньому засіданні Уряду
опубліковано 02 березня 2023 року о 12:47

Шановні колеги! Шановні українці!

Сьогодні останній день зими, до завершення опалювального сезону залишається півтора місяця. Можна впевнено сказати, що ми пройшли найважчий період. Витримали російський енергетичний терор та забезпечили тепло в оселях українців.

Україна виграла не лише битву за тепло, але й битву за світло. 17 днів поспіль в енергетичній мережі немає дефіциту потужності. Найближчим часом ми її не прогнозуємо, якщо не станеться масованого ракетного обстрілу.

Дякую мужнім та вправним енергетикам і тепловикам за самовіддану працю, дякую нашим силам протиповітряної оборони за професійність, дякую міжнародним партнерам за підтримку, кожному українцю та українці за ощадливість та стійкість.

Будемо ще сильнішими. Не просто відновимо втрачене, але й модернізуємо, децентралізуємо та убезпечимо нашу енергосистему. Ця робота вже триває і буде прискорюватися.

Рівно рік тому, на п’ятий день повномасштабної війни за ініціативи Президента України Володимира Зеленського ми підписали заявку України на членство в Євросоюзі. Тоді декому здавалося, що це нездійсненна мрія. Сьогодні маємо конкретні результати:

- Україна стала державою-кандидатом в члени ЄС;

- ми виконали 2/3 Угоди про асоціацію;

- отримали 5 «безвізів» із Європейським Союзом: енергетичний, транспортний, економічний, митний, цифровий;

- Євросоюз надає нашій державі безпрецедентну політичну, військову, фінансову, гуманітарну підтримку та впровадив уже десять санкційних пакетів проти росії.

Маємо амбіцію цьогоріч відкрити переговори про членство, а за два роки бути цілком готовими до вступу в Євросоюз. Демонструємо нашу відданість європейським цінностям на полі бою та в питанні проведення реформ.

Наразі важливо провести точну оцінку наших зусиль, побачити слабкі місця та зрозуміти, де слід посилитися. Для цього ухвалюємо постанову про селф-скринінг (або самоаудит) українського законодавства на предмет його відповідності європейським стандартам.

До 30 червня 2023 року міністерства та ЦОВВ мають провести таку роботу, а до 30 серпня подати Уряду звіт. У ньому обов’язково мають бути конкретні пропозиції, як узгодити секторальне законодавство відповідно до права ЄС. Координуватиме процес Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

Сьогодні відбулася ще одна знакова для нас подія. У Києві розпочав роботу офіс ОЕСР. Україна вже визнана потенційним членом Організації і має перспективу приєднатися до «клубу» демократичних країн із ринковою економікою. Відкриття офісу ОЕСР дозволить нам ефективно обмінюватися досвідом у питаннях повоєнного відновлення, проведення реформ, формування державних політик. Розраховуємо, що ОЕСР буде одним із драйверів Плану відбудови України.

Іншим стратегічним партнером залишаються Сполучені Штати Америки. Вчора в Києві провів зустріч із Міністром фінансів США Джанет Єллен. Подякував за 13 млрд доларів грантової підтримки, які Україна отримала минулого року. Очікуємо до вересня отримати від американських партнерів ще 10 млрд доларів для покриття бюджетного дефіциту.

Допомога партнерів дає можливість державі в повному обсязі виконувати всі соціальні зобов’язання. Зокрема, щодо пенсійних виплат.

Уже вдруге за час повномасштабної війни, за ініціативи Президента України, ми проводимо індексацію пенсій. Знайшли для цього ресурси. Виконуємо свої зобов’язання. Допомагаємо тим, хто цього найбільше потребує.

Постанова прийнята й опублікована. З 1 березня розпочнеться індексація пенсій. Пенсії зростуть на 20%. Індексація торкнеться 10,5 мільйонів пенсіонерів. Виплати також будуть підвищені для пенсіонерів силових відомств. Більше того, пенсії зростуть і для громадян, яким вони були призначені у 2020-2022 роках.

В умовах війни ресурси держави обмежені. Головним пріоритетом залишається фінансування нашої оборони. Тому ухвалили рішення, що максимальний розмір підвищення складе 1,5 тисячі гривень. Тоді як мінімальне підвищення буде 100 грн навіть у випадку, якщо за розрахунком сума індексації є меншою. Це справедливий баланс.

Водночас Уряд продовжує програму щомісячних додаткових виплат, яку ініціював Президент України. Пенсіонери старше 80 років отримуватимуть додатково 570 грн щомісяця. Для пенсіонерів у віці 75-80 років доплата складе 456 грн, а для пенсіонерів віком 70-75 щомісячна доплата буде 300 гривень.

З 1 квітня відбудеться також автоматичний перерахунок пенсій для працюючих пенсіонерів. Влітку індексація торкнеться пенсіонерів-науковців, держслужбовців, працівників органів місцевого самоврядування.

Одночасно Уряд разом із народними депутатами працює над фундаментальною пенсійною реформою. Мова йде про запуск системи обов’язкового пенсійного накопичення. Українці матимуть власні пенсійні накопичувальні рахунки. Створення архітектури нової пенсійної системи є одним із ключових завдань Уряду на 2023 рік.

Працюємо далі. Разом робимо Україну сильнішою, конкурентною та європейською. Віримо в перемогу та наближаємо цей день!

Дякую за увагу! Слава Україні!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux