• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
За п’ять місяців 2022 року України отримала 3,9 тисяч тонн гуманітарної допомоги з-за кордону
опубліковано 23 червня 2022 року о 13:35

За інформацією Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, отриманої за запитом від виконавчої гілки влади, загальний обсяг гуманітарної допомоги, що надійшла в Україну за січень-травень 2022 року, становить 3,9 тисяч тонн.

Надходження гуманітарної допомоги для України було оформлено на адресу 180 благодійних фондів та організацій від 29 країн-донорів.

За даними Державної митної служби України, основними країнами-донорами були:

- Німеччина - 36% загальних обсягів гуманітарної допомоги (1,4 тис. тонн);

- Сполучені Штати Америки - 17% (683 тонни);

- Польща - 11% (422 тонни);

- Нідерланди - 8% (314 тонн);

- Швеція - 6% (246 тонн).

Серед основних товарів гуманітарної допомоги, що експортувалися, можна виокремити наступні: готові текстильні вироби (одяг, взуття та ін.), меблі, постільні речі, матраци, світильники, збірні будівельні конструкції, іграшки, спортивний інвентар, засоби наземного транспорту.

Варто згадати, що за п'ять місяців до широкомасштабного воєнного вторгнення російської федерації на територію України, а саме 21 вересня 2021 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про гуманітарну допомогу» щодо оперативності прийняття рішень (проект Закону за реєстр. № 3527).

Відповідний законопроект було підготовлено у Комітеті з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів до розгляду у другому читанні. Так, у результаті його доопрацювання у Комітеті, зокрема було деталізовано список отримувачів гуманітарної допомоги, який включає підприємства громадських організацій осіб з інвалідністю, ветеранів війни та праці, а також підприємства, установи та організації, що утримуються за рахунок бюджетів, уповноважені ними державні установи та органи місцевого самоврядування.

Також Законом було надано право місцевим державним адміністраціям визнавати гуманітарною допомогою вантажі вагою до 5 тонн у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, а також вантажі вагою до 22 тонн, якщо вони складаються виключно з товарів, необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів епідемій і пандемій, згідно з переліком, затвердженим Кабінетом Міністрів України, або призначених для подолання інших надзвичайних ситуацій.

Таким чином, вдосконалений у 2021 році Закон України «Про гуманітарну допомогу» спростив процедуру надходження гуманітарної допомоги у великих обсягах до кінцевих отримувачів в Україні у період воєнного стану та сприяв оперативному отриманню відповідних товарів постраждалими від війни українцями.

Довідково:

З метою спрощення перетину митного кордону України товарами гуманітарної допомоги Кабінетом Міністрів України прийнято постанову від 01.03.2022 № 174 «Деякі питання пропуску гуманітарної допомоги через митний кордон України в умовах воєнного стану», відповідно до якої передбачено, що на період воєнного стану пропуск через митний кордон України гуманітарної допомоги від донорів здійснюється за місцем перетину митного кордону України шляхом подання декларації, заповненої особою, що перевозить відповідний товар, без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

Зазначені товари визнаються гуманітарною допомогою за декларативним принципом без прийняття відповідного рішення спеціально уповноважених державних органів з питань гуманітарної допомоги.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux