• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
За участю керівництва Верховної Ради України відбулася зустріч у форматі «Діалогу Жана Моне»
опубліковано 03 травня 2023 року о 13:48

У місті Люблін Польської Республіки восьмий раз із жовтня 2016 року та другий раз за ІХ скликання Верховної Ради України керівництво Парламенту України, голови й делеговані представники депутатських фракцій та груп у Верховній Раді України ІХ скликання провели зустріч у форматі «Діалогів Жана Моне» задля миру та демократії.

«Умови, за яких ми розпочинаємо восьмий «Діалог Жана Моне», є надзвичайними, унікальними та значно відрізняються від попередніх», — наголосив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, додавши, що першою відмінною рисою сьогоднішнього Парламенту є те, що це законодавчий орган часів війни, а другою — що він представляє парламент країни-кандидата на вступ до ЄС.

Окрім того, Спікер Парламенту України зазначив, що Україна визнає, що цей новий статус вимагає нових ідей і підходів й абсолютно нової якості роботи: «Український Парламент має перетворитися на прозору, підзвітну та ефективну законодавчу інституцію, відповідно до кращих європейських парламентських практик».

«У цьому контексті «Діалоги Жана Моне» є платформою, де ми можемо заручитися допомогою та інституційним досвідом Європейського Парламенту», — зауважив він.

Зі свого боку, Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко наголосив, що постійна та активна участь у процесі «Діалогів Жана Моне», навіть в умовах повномасштабної війни, є підтвердженням готовності Парламенту України продовжувати розбудову парламентаризму на принципах верховенства права, демократії, відкритості, свободи слова та плюралізму.

«Україна посідає гідне місце у європейській родині. Ми не просто поділяємо демократичні цінності — ми б'ємося за них у жорсткій війні з державою-агресором», — акцентував Перший віцеспікер, додавши, що коли йдеться про демократію, усі розуміють, що її важливою частиною є відповідальність, — перед своїм народом та задля нашої спільної перемоги: «Є багато викликів — як й у питаннях національної безпеки та оборони, так і щодо європейської інтеграції, повоєнного відновлення та формування гідних умов життя для українців, які залишилися, і тих, хто повернуться додому після війни».

Водночас Олександр Корнієнко зазначив, що Український Парламент має проявити єдність у важливих для держави питаннях: європейської інтеграції, національної безпеки, захисту України та всього українського: «Це сильний стимул до більш інтенсивної роботи задля майбутнього нашої держави».

«Під час восьмого «Діалогу Жана Моне» говорили про цінності парламентської демократії. Верховна Рада має зберігати свою суб’єктність — бути місцем народження ідей та ухвалення рішень, насамперед місцем для дискусій і конкуренції політичних поглядів. Бо такими, з різними позиціями та переконаннями, нас обрало суспільство», — наголосила, зі свого боку, Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк.

Також вона зауважила, що Парламент має бути відкритим, а парламентська просвіта — складником роботи інституції. «Саме за цими критеріями — суб’єктністю, демократичністю, прозорістю, позитивним рівнем довіри суспільства до Верховної Ради нас оцінювали й оцінюватимуть на шляху до Євросоюзу», — підкреслила Олена Кондратюк.

«Попри страждання, яких завдає війна путіна, ми й надалі будемо разом і працюватимемо разом на благо народу України, заради його майбутнього, щоби забезпечити, що місце України — у нашій європейській родині», — наголосила Президентка Європейського Парламенту Роберта Мецола.

Вона запевнила, що Європарламент завжди залишатиметься надійним партнером і другом України, який допомагатиме впродовж усього шляху: «Цінуємо вашу рішучість невпинно працювати у найскладніших умовах, щоби погодити законодавство України з надбанням ЄС. Реформи, які ви зараз втілюєте у життя, стануть коли-небудь прикладом для інших країн, які прагнуть вступити у ЄС».

За результатами, учасники підписали висновки, прийняті під час восьмого «Діалогу Жана Моне», якими підкреслили важливість солідарності та непохитної підтримки, яку надає Україні Європейський Союз, а також акцентували, що найсильнішою зброєю у боротьбі проти несвободи є сила ліберальних парламентських демократій.

Водночас делеговані представники депутатських фракцій та груп у Верховній Раді України підтвердили готовність активно сприяти процесу європейської інтеграції України. Підписанти зобов’язалися вивести інституційні реформи та діалог на стратегічний рівень задля їх рішучого впровадження.

Довідково. Захід організовано за участю Європейського Парламенту, Агентства США з Міжнародного Розвитку в Україні (USAID) та Національного Демократичного Інституту (NDI).

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux