• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
«Залізне здоров’я» в укриттях: Мінстратегпром та ГО «JuniorS» підписали меморандум про співпрацю
опубліковано 23 грудня 2023 року о 11:15

22 грудня Міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін та співзасновниця громадської організації «JuniorS» Марія Павлічук в рамках проєкту «Залізне укриття» підписали Меморандум про співпрацю між Міністерством та ГО. Організація розробила програму активностей та розваг для школярів «Залізне здоров’я», що допоможе дітям долати стрес під час повітряних тривог і спонукатиме корисно проводити час. 

«Залізне укриття» - Всеукраїнський проєкт, презентований Міністерством з питань стратегічних галузей промисловості 19 жовтня 2023 року. Його суть полягає в тому, щоб відремонтувати й облаштувати укриття цивільного захисту по всій країні, зробити їх придатними й комфортними для перебування під час повітряної тривоги. Близько третини від усіх споруд цивільного захисту знаходяться в закладах освіти.

«Близько третини усіх укриттів в Україні знаходяться в школах та садках. Під час тривог діти проводять там багато часу - і ми хочемо, щоб цей час вони проводили і безпечно, і якісно. Проєкт «Залізне здоров’я» - це про фізичне і ментальне здоров’я дітей. Всі укриття в школах мають бути безпечними, в усіх сенсах», - зазначив Олександр Камишін.

За словами співзасновниці ГО «JuniorS» Марії Павлічук, робота організації популяризує фізичну активність серед дітей шкільного віку, змінює їхнє ставлення до уроків фізичного виховання, допомагає знайти види спорту, які б стали їхньою щоденною корисною звичкою для покращення фізичного та ментального здоров'я. Свої напрацювання активісти відтепер впроваджуватимуть і в укриттях, ремонти й облаштування яких контролює Мінстратегпром.

«В обговоренні з Міністерством з питань стратегічних галузей промисловості України ми зрозуміли, що важливо організувати укриття, які було б не просто чотирма стінами для безпеки, а куточком з можливістю рухатися, грати в активні ігри, відкривати для себе щось нове, покращувати фізичне й ментальне здоров’я. Адже під час повномасштабної війни діти проводять неймовірно багато часу в укриттях, де зазвичай вони абсолютно нерухомі по декілька годин. А на прифронтових територіях перебування в укриттях може займати більшу частину дня. Тому наші спільні проєкти направлені на збільшення рухової активності, опанування психологічних практик в межах невеликих укриттів для покращення фізичного та ментального здоров’я», — каже Марія Павлічук. 

Команда JuniorS, проконсультувавшись із вчителями фізкультури, тренерами, психологами, розробила план дозвілля для дітей на періоди повітряної тривоги. Це рухливі ігри, вправи на подолання тривожності, розумові активності, відеоінтерв’ю з провідними спеціалістами в галузі здоров’я та самопочуття, а також забави, в які можна грати навіть у темряві (на випадок відключень світла).

Усі вони будуть доступні за QR-кодом, який розмістять в укриттях.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux