• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Зміцнення ОПК України — зміцнення оборони всієї Європи. Виступ Олександра Камишіна на Форумі оборонних індустрій Україна-ЄС
опубліковано 06 травня 2024 року о 13:07

Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олександр Камишін виступив на Форумі оборонних індустрій Україна-ЄС, що проходив 6 травня у Брюсселі. Публікуємо текст його промови.

Шановні пані та панове, високі представники, посли, міністри, представники промисловості. Перш за все, я хотів би подякувати кожному з вас, вашим державам, — усім, хто стоїть разом з з нами вже 803 дні. Без вас ми б ніколи не змогли вистояти так довго. Дякую вам.

Я радий зустрічі з вами на цій історичній події — першому Форумі оборонних індустрій Україна-ЄС, який також є вже третім багатостороннім міжнародним форумом оборонних індустрій, співорганізованим Україною.

Два місяці тому Європейська Комісія представила першу в історії Європейську оборонно-промислову стратегію. Стратегія не лише підкреслює, що тісніша співпраця між оборонною промисловістю України та ЄС буде частиною безпекових зобов'язань ЄС перед Україною, але й визначає українську промисловість як важливий компонент загальноєвропейської індустрії. Це визнання є надзвичайно важливим.

Це означає, що майбутнє України пов'язане з Європейським Союзом. Розвиваючи українську оборонну промисловість, ми посилюємо наші спільні спроможності. Зміцнення оборонної індустрії України — це зміцнення оборони всієї Європи.

Україна веде війну за свою свободу і незалежність, протистоїть неспровокованій агресії росії. Це напад не лише на Україну, але й на весь вільний світ, заснований на правилах порядку, демократії та правах людини, особливо в Європі. ЄС та його держави-члени, разом із США, Великою Британією, Австралією, Канадою, Норвегією та іншими союзниками, разом з Україною протистоять цій брутальній агресії.

Україна безмежно вдячна за всю підтримку, яку ЄС та його держави-члени надали і продовжують надавати. Але за останній рік ми також значно посилили наші власні спроможності — і прагнемо й надалі розвивати їх у співпраці з нашими союзниками.

Війна проти росії, як і інші глобальні конфлікти, показує, що жодна країна не може мати достатнього оборонно-промислового потенціалу, щоб задовольнити всі свої потреби самостійно в такій ситуації. Колективна безпека має важливе значення для здатності будь-якої вільної нації захищати свою свободу і незалежність.

Наступного місяця у Швейцарії відбудеться Глобальний саміт миру, на якому обговорюватиметься Українська формула миру. Головна мета цієї формули - об'єднати світову спільноту, щоб примусити росію до миру і забезпечити справедливе завершення війни в Україні.

Ця ініціатива має важливе значення не лише для українців, але і для всього світу — як прецедент. Ми звикли сприймати мир як належне, як константу, але реальність інша - ми бачимо, як по всьому світу спалахують збройні конфлікти.

Ми повинні активно боротися за мирне життя. Українська формула миру покликана об'єднати всі країни проти війни, створити ефективний механізм протидії будь-яким актам військової агресії в майбутньому.

Сильна та об'єднана оборонна промисловість є життєво важливим елементом цього механізму. Не лише росія, але й інші країни-агресори повинні розуміти, що їхні дії не залишаться безкарними. Ось чому свобода має бути озброєна краще за тиранію.

Ми бачимо себе членом європейської родини. Розпочинаючи процес вступу до ЄС, ми розглядаємо нашу оборонну промисловість як невід'ємну частину оборонно-промислової бази ЄС, що робить внесок у колективну безпеку країн-членів ЄС.

Українська оборонка має що запропонувати європейським партнерам. Ми пишаємося потужною промисловою базою з 500 компаній, в яких працює 300 000 людей, що продемонстрували неабияку стійкість перед обличчям агресії.

Сьогодні тут присутні представники 39 компаній з України. Включно з генеральним директором Укроборонпрому, який керує приблизно 70 заводами, представниками приватних асоціацій оборонної промисловості, а також інших компаній з України.

Звертаючись до європейських компаній оборонної промисловості, я прошу вас більше спілкуватися з українськими компаніями. Подивіться, що вони виробляють, поясніть їм, як це працює у вас, і знайдіть те, що ви можете зробити разом з ними.

Звертаюсь до українських компаній — не соромтеся. Спілкуйтеся з європейськими колегами. Показуйте, що ви робите в Україні. Знаходьте способи зробити це разом. Я переконаний, така співпраця підсилить обидві сторони.

Українська оборонна промисловість стрімко зростає. Минулого року виробництво зброї та військової техніки зросло втричі. Цього року вже законтрактовано вдвічі більше, ніж вироблено у минулому році. Але з вашою підтримкою ми можемо досягти ще більшого.

Розрив між можливостями нашої оборонної промисловості та доступними для закупівлі озброєнь коштами, лише цього року становить 10 мільярдів доларів. Ми запрошуємо наших країн-партнерів допомогти подолати цей розрив, укладаючи прямі контракти з українськими компаніями. Ця підтримка є життєво важливою як для українських Збройних Сил, так і для української економіки.

Ми назвали цю ініціативу «ZBROYARI: Manufacturing Freedom». Це глобальний проєкт зі збору коштів, і ми закликаємо всіх наших країн-партнерів підтримати українську оборонну промисловість вже зараз, не лише через довгострокові партнерські програми, а й через нагальні рішення, такі як надання прямих контрактів на виробництво більшої кількості озброєнь.

Два тижні тому Данія стала першою країною, яка приєдналася до ініціативи «ZBROYARI: Manufacturing Freedom». Данія замовлятиме зброю для українських сил оборони в українських виробників — і ми безмежно вдячні данському народу за цю підтримку.

Залишайтеся сильними, залишайтеся згуртованими — і підтримайте українських зброярів. Збудуємо Арсенал вільного світу разом. Дякую. Слава Україні!





Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux