• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Голова Верховної Ради України бере участь у роботі Конференції голів парламентів країн ЄС
опубліковано 24 квітня 2023 року о 15:41

У межах Конференції голів парламентів країн ЄС у Празі (Чехія) спікер Українського Парламенту зустрівся з колегами з Королівства Іспанії, Великого Герцогства Люксембург та Республіки Болгарія.

Руслан Стефанчук висловив зарубіжним колегам глибоку вдячність за сталу підтримку України їхніми країнами та парламентами з перших днів повномасштабного вторгнення рф, за постійний зв'язок та співпрацю в межах міжпарламентської дипломатії.

Голова Українського Парламенту закликав колег посилювати таку підтримку України, зокрема, у набутті нею повноцінного членства в ЄС. Він повідомив, що на 24-му Саміті Україна-ЄС Україна представила свій прогрес у виконанні рекомендацій Європейської комісії і тепер очікує рішення та сприяння країн –членів ЄС у питанні початку передвступних переговорів з нашою державою вже у цьому році.

«Також буду дуже вдячний, якщо ваші країни підтримають Україну і в нашому євроатлантичному поступі. Ми дуже сподіваємося на саміт у Вільнюсі, де очікуємо прийняття ряду рішень щодо нашого спільного майбутнього у Альянсі та досягнення консенсусу його членів на підтримку нашої заявки на вступ до НАТО», — закликав Руслан Стефанчук європейських колег.

Окрім того, очільники парламентів обговорили втілення та реалізацію формули миру Президента України Володимира Зеленського та патронат країн Європи над обраними її пунктами, створення спецтрибуналу для рф за скоєні в Україні воєнні злочини, вчинення геноциду Українського народу, підтримку подальшої санкційної політики проти агресора тощо.

Принагідно Голова Верховної Ради України запросив колег-спікерів до участі у ІІ Парламентському саміті Міжнародної Кримської платформи, який відбудеться цьогоріч у жовтні у Празі.

Голова Конгресу депутатів Іспанії Мерічель Батет Ламанья під час зустрічі наголосила, що Іспанія підтримує Україну у її боротьбі і усіляко засуджує напад росії на незалежну та вільну країну.

«Ми розуміємо, що це боротьба не тільки Українського народу. Це війна за наші принципи та принципи глобального світу. Географічно Іспанія далеко, але ми відчуваємо себе поряд з Україною. І ми чітко говоримо про інтеграцію України до ЄС та підтримуємо її майбутнє», — зауважила Голова Конгресу депутатів Іспанії.

Вона також зазначила, що Іспанія, як одна із 43-ох країн, що входять до складу Міжнародного кримінального суду, повністю підтримує ініціативу України щодо створення спецтрибуналу для росії та її очільника путіна.

«Має бути відповідальність. Настав час сказати росії: «Досить! Ви повинні поважати міжнародні закони та верховенство права». І сьогодні міжнародне товариство у цьому питанні має діяти разом, тому що разом — ми сильні», — підкреслила Мерічель Батет Ламанья.

Очільник Палати Депутатів Великого Герцогства Люксембург Фернан Етжен висловив потужні та щирі слова підтримки України та запевнив українського колегу у тому, що Люксембург був, є і буде пліч-о-пліч із Україною до повної нашої перемоги.

«Ми захоплені вашої хоробрістю, вашою мужністю та рішучістю. І ми на сто відсотків з вами. Люксембург також впевнений у перемозі справедливості, тому повністю підтримує вашу ініціативу щодо невідворотного покарання для злочинців та створення спецтрибуналу для росії. Я певен, що ми виграємо цю війну не тільки зброєю, але і за допомогою закону.

Те, що ви сьогодні з нами тут, означає, що ви вже належите до європейської родини. Ви захищаєте наші цінності на лінії фронту і наш обов'язок допомогти всім, чим можливо, щоб ви стали повноцінним членом ЄС», — наголосив Фернан Етжен.

Голова Народних Зборів Республіки Болгарія Росен Желязков, зі свого боку, зазначив, що Україна вже продемонструвала всьому світові лідерство у прагненні воювати за свою незалежність та свободу.

«Сьогодні на кону стоїть увесь світ, а не тільки Україна. І наша підтримка має тривати до самого кінця цієї агресії, яка має закінчитися перемогою Українського народу.

Ми твердо віримо, що справедливість має бути відновлена і агресор має отримати не лише санкції, але й повне засудження. Доктрина «руського міра» — це найбільша загроза для світу, яка виникла після Другої світової війни. Тому у протидії ми повинні продемонструвати всю нашу міцність, засновану на засадах демократичного порядку», — підкреслив Росен Желязков.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux