• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Денис Шмигаль назвав сім основних завдань комплексної реформи енергетичного сектору
опубліковано 24 квітня 2023 року о 13:29

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль озвучив сім завдань у сфері енергетики, які мають ключове значення для енергобезпеки та енергонезалежності України.

«Перше. Відновлення енергосистеми. російські терористи дуже багато зруйнували. Тому вже зараз починається масштабна кампанія з ремонту, відбудови, будівництва, реконструкції та захисту нашої енергосистеми. Це стосується як генерації, так і розподілу. Відбудова буде одразу з модернізацією. Залучаємо ресурси та експертизу від партнерів», — відзначив очільник Уряду.

Друге завдання, за його словами, — децентралізація енергосистеми, зокрема розвиток малої генерації, збільшення газотурбінних та газопоршневих установок, які можна швидко розгорнути, впровадження установок зберігання енергії, що накопичують її, заохочення українців до встановлення сонячних панелей разом із індивідуальними установками зберігання енергії. Денис Шмигаль відзначив, що Україна буде використовувати технології мікромереж та розумних мереж, що дозволить краще контролювати завантаження енергосистеми та ефективніше відповідати на виклики.

Третє — інтеграція з ЄС. Як підкреслив Прем’єр-міністр, Україна має колосальний потенціал у сфері експорту-імпорту електроенергії з країнами ЄС.

«Четверте завдання. Розвиток чистої зеленої генерації. Україна буде частиною ЄС, а значить і частиною Європейського зеленого курсу. Продовжимо розумні підходи для стимулювання і підтримки зеленої генерації. Аукціони, сертифікати походження та інші інструменти для того, аби в Україні зростала частка зеленої генерації», — зауважив Прем’єр-міністр.

П’яте завдання, як зазначив Денис Шмигаль, — видобуток українського газу. За його словами, Україна друга в Європі за покладами газу, тож потрібно зробити так, аби повністю себе ним забезпечувати.

«Активно залучаємо приватних інвесторів, зокрема найбільші світові компанії. Маємо робочий інструмент розподілу продукції (PSA), і 10 ділянок в межах цього механізму вже в роботі. Ліквідуємо схему зі «сплячими ліцензіями». Розвиваємо електронні аукціони. Плануємо стати «газовим сейфом» Європи, адже Україна має найбільші на континенті газові сховища», — відзначив Глава Уряду.

Наступні кроки в перспективі — це розробка чорноморського газового шельфу, покладів в Карпатах, нарощення виробництва біометану та інтеграція з європейською водневою інфраструктурою.

«Шосте. Енергоефективність. Зниження енергоспоживання житла, громадських будівель і загалом в усій країні. Ключове завдання — термомодернізація. KPI, який ставимо відповідальним командам вже зараз – це вийти на рівень 1,5 тисячі багатоквартирних будинків та тисяча громадських будівель кожного року», — підкреслив Денис Шмигаль.

Сьомим завданням Прем’єр-міністр назвав нафтопереробку та нафтотранспортування. За його словами, використання новітніх технологій для геологічної розвідки допоможе наростити нафтовидобуток, а модернізація нафтопроводів відкриє можливість транспортування нафти до Німеччини, Угорщини, Словаччини та Чехії з одночасною опцією її імпорту для посилення енергобезпеки України.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux