• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Руслан Стефанчук провів зустріч із Головою Палати Представників Республіки Кіпр Аннітою Дімітріу
опубліковано 24 квітня 2023 року о 10:49

Голова Українського Парламенту Руслан Стефанчук розпочав робочий візит до Чеської Республіки, у межах якого візьме участь у Конференції голів парламентів країн Європейського Союзу (EUSC). Під час візиту заплановано проведення ряду двосторонніх зустрічей. Спікер Парламенту України, зокрема, зустрівся зі своєю колегою — Головою Палати Представників Республіки Кіпр Аннітою Дімітріу.

Руслан Стефанчук подякував за ту підтримку, яку Україна отримує від Республіки Кіпр та її парламенту, і закликав посилювати та поглиблювати таку допомогу, яка є важливою для Перемоги нашої країни над російською агресією.

Він наголосив на високому рівні міжпарламентського співробітництва в питанні підтримки України та висловив сподівання на продовження важливої співпраці як на рівні спікерів та керівництва, так і на рівні апаратів парламентів.

Під час зустрічі сторони також порушили питання, які важливі для України у її сьогоднішній боротьбі із російським загарбником та у нашій євроінтеграційній і євроатлантичній перспективах.

Зокрема, спікери обговорили реалізацію формули миру Президента України Володимира Зеленського та підтримку її окремих пунктів Кіпром; питання санкційної політики, де Голова Українського Парламенту закликав Республіку підтримати відповідні обмеження проти російської ядерної енергетики та «росатому» і продовжити введення санкцій на національному рівні щодо російського бізнесу й активів; питання повоєнної відбудови України та активної участі в ній Республіки Кіпр; поступ України до ЄС та НАТО.

Окремо сторони зупинилися на питанні справедливості в цій неспровокованій війні. Руслан Стефанчук закликав Кіпр долучитися до створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії рф проти України. Одним із складників такої юридичної відповідальності рф, за його словами, є питання покарання агресора за злочин геноциду, який росія вчиняє сьогодні під час агресії. Також він закликав парламент Кіпру визнати Голодомор 1932–33 років геноцидом Українського народу та прийняти відповідну резолюцію.

Принагідно Спікер Українського Парламенту ще раз подякував пані Голові за активну участь у Парламентському саміті Міжнародної Кримської платформи в Загребі та запросив відвідати ІІ Парламентський Саміт, який відбудеться цьогоріч у жовтні в Празі.

Насамкінець Голова Верховної Ради України запросив кіпрську колегу відвідати Україну і висловив впевненість, що такий візит сприятиме активізації міжпарламентського діалогу між нашими країнами.

Голова Палати Представників Республіки Кіпр Анніта Дімітріу, зі свого боку, наголосила, що Республіка Кірп й надалі підтримувати Україну, допоки не завершиться ця несправедлива війна.

«Ми не можемо закрити очі на те, що відбувається в Україні. Ми прагнемо миру й стабільності для нашого спільного дому, яким є ЄС і світ загалом. Українці захищають наші цінності, наші принципи. І це, зокрема, є причиною того, що ми повністю підтримуємо вступ України до ЄС», — зауважила Анніта Дімітріу.

Вона запевнила українського колегу, що Республіка Кіпр разом із європейськими партнерами завжди виступатиме проти російської чи будь-якої агресії, яка нехтує головними засадами міжнародного права. Саме тому, наголосила вона, «ми не зупинимося, поки не зможемо встановити мир та безпеку на Європейському континенті зокрема».

Анніта Дімітріу також подякувала за запрошення відвідати Україну та запевнила, що її візит стане «додатковим кроком, який покаже: попри те, що Кіпр — це маленька держава-член ЄС, ми гучно заявляємо про нашу підтримку України».

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux