• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Мінстратегпром про реалізацію ініціатив Президента України на 2021-2024 роки
опубліковано 28 жовтня 2021 року о 15:10

Одним із пріоритетних напрямів роботи Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України є реалізація ініціатив Президента України, визначених на період 2021-2024 роки. Зокрема, це зміцнення економічного потенціалу країни та забезпечення потреб безпеки й оборони України.

Слід зазначити, що Мінстратегпромом виконано переважну більшість передбачених на 2021 рік ініціатив Президента України.

Так, розроблено Стратегію розвитку оборонно-промислового комплексу на період до 2025 року, яка 18 червня 2021 року схвалена рішенням РНБО України та 20 серпня 2021 року затверджена Указом Президента України.

Прийняті всі необхідні постанови для імплементації Закону України «Про оборонні закупівлі», який принципово змінює процес придбання державними замовниками озброєння та військової техніки в інтересах Збройних Сил України та інших силових структур.

Окреслено перспективну структуру оборонної промисловості державного сектору, яка схвалена Президентом України. Передбачено проведення корпоратизації та створення двох державних холдингів – «Оборонні системи України» та «Аерокосмічні системи України», до яких увійдуть підприємства оборонно-промислової та аерокосмічної галузі.

1 жовтня 2021 року Президент України підписав Закон «Про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності», який має структурно перезавантажити державні підприємства оборонної промисловості та призвести до ліквідації ДК «Укроборонпром».

Урядовим комітетом 30 вересня схвалено проєкт розпорядження Кабінету Міністрів України «Про утворення державної установи «Агенція оборонних технологій». Наступний етап – рішення Уряду та ряд організаційно-нормативних кроків. З метою виконання однієї із цілей стимулювання інвестиційної та інноваційної діяльності триває робота над створенням Державного цільового фонду підтримки оборонної промисловості.

Надзвичайно важливим кроком щодо реалізації ініціатив Президента України стала підтримка Урядом 29 вересня 2021 року проєкту Закону України «Про затвердження Загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми України на 2021-2025 роки», якою передбачено, зокрема, створення космічної системи «Січ-2-1». Першим кроком для цього стане запуск космічного апарата «Січ-2-30». До 2025 року заплановано запустити ще шість супутників різного призначення.

З метою реформування та розвитку авіаційної галузі Мінстратегпромом розроблено Державну цільову науково-технічну програму розвитку авіаційної промисловості на 2021-2030 роки, яка затверджена Урядом 1 вересня 2021 року. Окрім цього, створено умови для виконання замовлення Міноборони України на будівництво 3 літаків Ан-178 та подальшого виробництва цих літаків для внутрішніх споживачів. Здійснюються заходи зі створення ДХК «Аерокосмічні системи України», яка складатиметься з трьох холдингів – «Авіаційні двигуни», «Антонов» та «Ракетно-космічний центр «Південний».

22 вересня 2021 року Урядом прийнято розпорядження «Про погодження перетворення державних підприємств космічної галузі в акціонерні товариства».

Скачати інфографіку

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux