• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Олександр Камишін залишає посаду Міністра з питань стратегічних галузей промисловості України: результати роботи
опубліковано 04 вересня 2024 року о 15:15

Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олександр Камишін залишив свою посаду. Відповідне рішення було підтримане голосуванням депутатів Верховної Ради України 4 вересня 2024 року. 

21 березня 2023 року Верховна Рада призначила Олександра Камишіна на посаду міністра. На чолі Мінстратегпрому перед ним стояла задача перезапустити роботу відомства та трансформувати його відповідно до потреб воюючої країни. Адже на той час існувала величезна розбіжність між потребами Сил оборони і реальною виробничою спроможністю українського ОПК. 

Виробництво за 2023 рік виросло втричі, спроможності на 2024 рік вшестеро більші. Українська оборонна промисловість вийшла на той етап, коли може виробити більше, ніж держбюджет може закупити - фінансування країна має менш ніж на половину існуючих спроможностей.

Сьогодні український ОПК виготовляє широкий спектр озброєння: від бронетехніки до БпЛА, від боєприпасів до ракет. Налагоджено ремонт бронетехніки. Запущено власне серійне виробництво всієї номенклатури мінометних та артилерійських повнокомплектних пострілів.

Самохідних артсистем Україна виготовляє більше, ніж будь-яка країна вільного світу. Значно просунулась ракетна програма: крилаті ракети, балістичні ракети, ракети-дрони. Була створена українська далекобійна зброя, яка завдає ударів по об’єктам критичної інфраструктури в глибокому тилу ворога - понад 1500 км. Це все - повністю українські розробки.

2024 рік став проривом у сфері defence tech. Якщо 2023 року головний виклик був у тому чи спроможні ми виробляти достатню кількість БпЛА - і ми довели що спроможні, - то цього року зросла і їх якість: стійкість до засобів РЕБ, зв’язок, з’явились розробки з самонаведенням, ведеться активна робота над впровадженням технологій штучного інтелекту. Також запустили локалізацію виробництва дронів, виготовляючи компоненти в Україні. Вже виробляються fpv-дрони, виготовлені повністю з українських комплектуючих. Масштабувалось виробництво роботизованих платформ: для мінування, розмінування, логістики, медичної евакуації, бойових завдань.

Запрацював спільний україно-американський проєкт FrankenSAM - гібридне ППО з ракет та пускових, що не призначені для використання разом. Це швидке ефективне рішення, яке вже показує свою роботу, зокрема, збиваючи “шахєди”.

Запущений «Залізний полігон» — безоплатна послуга, яку держава надає виробникам озброєння та військової техніки для швидкого й доступного тестування зразків на стадіях проектування. Окрім тестування на полігоні, виробники отримують відгук від військових та оцінку виробу військовим науково-дослідним інститутом.

Почалась та триває трансформація Укроборонпрому, який сьогодні посідає 49 місце у рейтингу топ-100 світових оборонних компаній і є найбільш динамічно зростаючим з них. 

Ще швидше й технологічніше ростуть приватні виробники. 

Українська оборонна галузь здобула авторитет в міжнародному середовищі - як повноцінний та надійний партнер.

Це підкріплено не лише заявами, але й конкретними угодами.  Зокрема, спільне підприємство Укроборонпрома і Rheinmetall було зареєстровано 18 жовтня 2023 року, і вже 10 червня 2024-го з конвеєра зійшла перша відремонтована БМП Marder. Підприємство займатиметься ремонтом німецької техніки, яка працює на фронті, і готується випускати нову - повністю за німецький кошт. 

Маємо домовленості з двома американськими компаніями про спільне виробництво 155-мм боєприпасів в Україні, а також ліцензії на виробництво від франко-німецької KNDS/Nexter та норвезько-фінської Nammo. Також українські компанії підписали домовленості про спільне виробництво з Thales, Hexadron, Amentum Services та дочірніми компаніями чеського підприємства Colt CZ. BAE Systems ремонтує гаубиці, поставлені Великобританією до ЗСУ, та готове запустити повноцінне виробництво за умови наявності контрактів. 

116 оборонних компаній з 24 країн долучилися до Альянсу оборонних індустрій. А спільні міжнародні оборонно-промислові заходи DFNC проходять щомісяця у різних країнах. 

У липні АТ “Укроборонпром” відкрив своє перше закордонне представництво у столиці США Вашингтоні. Представники УОП будуть підтримувати існуючі американсько-українські проєкти, а також шукати можливості для нових: фінансування й партнерів. 

Зважаючи на потребу в додатковому фінансуванні, запустили ініціативу ZBROYARI: Manufacturing Freedom. Це глобальна фандрейзингова кампанія, стратегічний збір серед країн-партнерів. Станом на зараз вдалося акумулювати $671,3 млн: Данія, Нідерланди, Канада, ЄС. Чекаємо фінального рішення від США щодо виділення $2 млрд з Defense Enterprise Fund.

З початку своєї роботи на посаді, Олександр Камишін неодноразово говорив про те, що оборонка стане локомотивом відновлення економіки України. Це відбувається вже: 1,5% з 5,3% зростання ВВП України у 2023 році дала оборонна галузь. У 2024 році ця частка стане як мінімум вдвічі більшою.

У березні Мінстратегпром спільно з Укроборонпромом створили Центр реінтеграції ветеранів. Тут допомагають ветеранам підвищити професійну кваліфікацію, здійснюють їх рекрутинг на актуальні вакансії, надають інформаційну підтримку з питань реабілітації та лікування, забезпечують юридичну та психологічну допомогу, вчать керівників підприємств правильно поводитися з ветеранами. Також Мінстратегпром співпрацює з Міністерством у справах ветеранів, щоб залучати демобілізованих військовослужбовців до програм приватного бізнесу. Оборонка має стати вибором номер один для ветеранів.

Окрім виробництва озброєння, з червня 2023 року Міністр з питань стратегічних галузей промисловості здійснює контроль за приведенням укриттів в Україні в належний стан. Станом на вересень 2024, завершено 7 467 робіт - це і ремонти, і будівництво укриттів з нуля. Також запущена платформа “Залізне укриття”, де зібрана вся інформація про процес приведення укриттів до належного стану в Україні: загальна кількість споруд цивільного захисту, кількість приведених до належного стану протягом 2023 та 2024 років, та кількість запланованих робіт до кінця року. На сайті також представлений довідник, де зібрані всі методичні рекомендації щодо ремонтів та побудови укриттів. 

Був створений чат-бот, щоб люди могли швидко заявити про проблему з укриттям, а команда Мінстратегпрому - оперативно на неї відреагувати. Також з початку року працює Координаційний штаб з питань приведення об’єктів фонду захисних споруд цивільного захисту як таких, що мають стратегічне значення для забезпечення захисту населення, у належний стан.

В цілому за час керівництва Олександра Камишіна була перезапущена робота Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України та АТ “Укроборонпром”, налагоджена робота з приватним сектором. Було збільшено обсяги випущеного озброєння та військової техніки, а також залучено додаткові кошти від закордонних партнерів. Усі ці результати - наслідок злагодженої роботи команди міністерства, а також різних відомств та організацій.

“Я дякую всім, хто долучився до цієї роботи. Ми добре попрацювали і маємо хороші результати, але дивлячись глобально - тільки заклали фундамент. Утім, міцний. Новій команді є з чим працювати, і є що створювати нове. Дякую за підтримку й довіру Президенту України, Прем’єр-міністру, уряду, парламенту, представникам галузі, міжнародним партнерам. Прошу вас підтримати і нового керівника, що буде призначений Верховною Радою. Україна з житниці Європи стає Арсеналом вільного світу, і я пишаюсь бути причетним до цього дуже складного, але надзвичайно важливого процесу. І незворотного. Все буде добре!”, - Олександр Камишін, міністр з питань стратегічних галузей промисловості України (березень 2023 - вересень 2024 рр.).

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux