• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Промова Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля на засіданні Уряду 10 січня 2023 року
опубліковано 10 січня 2023 року о 18:52

Шановні колеги! Шановні українці!

Розпочинаємо засідання Уряду.

У 2023 році маємо ключове завдання – перемогти ворога та звільнити тимчасово окуповані території. Збройні сили щодня плідно працюють над цим завданням. Але ще для цього потрібна максимальна консолідація нашого суспільства та соціальна стабільність. Досягнути її зможемо, зокрема, зваженою та ефективною політикою підтримки найбільш вразливих верств населення.

З перших днів повномасштабного вторгнення Уряд зробив усе можливе, аби допомогти тим, по кому вдарила ця війна. Це внутрішньо переміщені особи, люди пенсійного віку, люди з інвалідністю, багатодітні родини.

За безпрецедентно важких обставин безперебійно виплачували усі соціальні допомоги. Загалом минулого року їх нараховано й виплачено на суму майже 800 млрд грн.

У 2022 році пенсії проіндексовані та в середньому зросли на 16%. За ініціативи Президента Володимира Зеленського для людей у віці 70-75 років Уряд передбачив доплати в 300 грн, для пенсіонерів віком 75-80 років – 400 грн, для людей у віці 80+ — до 500 грн.

Майже 11 млн пенсіонерів отримали пенсійні виплати своєчасно на загальну суму понад 575 млрд грн. Це сталося завдяки сумлінній сплаті ЄСВ роботодавцями: Пенсійний фонд отримав понад 375 млрд грн. Це майже на 6% більше, ніж було заплановано.

Змінилася організаційна модель соціального страхування. Тепер її реалізує Пенсійний фонд України. Саме він призначає, нараховує та виплачує житлові субсидії, а також лікарняні, декретні, щомісячні й одноразові страхові виплати. Це робить систему підтримки більш швидкою, гнучкою та адресною.

Незмінними залишаємо комунальні тарифи для населення. Окрім того, 2,5 млн домогосподарств минулого року отримали житлові субсидії на суму 24,7 млрд грн. Ще 12,7 млрд грн було надано як пільги на оплату житлово-комунальних послуг.

Сьогодні Уряд ухвалює рішення, завдяки якому суми в комунальних платіжках будуть ще меншими. Мова йде про програму безкоштовного обміну старих електричних ламп розжарювання на енергоощадні LED-лампи.

З 16 січня розпочинаємо програму в режимі бета-тестування. На першому етапі плануємо замінити до 500 тис. ламп у шести регіонах України. Після цього орієнтовно за два тижні проект запуститься у звичайному режимі по всій території Україні.

Кожен зможе подати заявку через «Дію», а потім отримати 5 нових ламп у найближчому відділені «Укрпошти». Увесь процес буде максимально простим і швидким.

Дякую партнерам за підтримку. Зокрема Єврокомісії, яка закуповує для України 30 млн світлодіодних ламп, та Франції, яка додає ще 5 млн.

Повертаючись до соціальних виплат.

У 2022 році держава виплатила:

- 10,2 млрд грн допомоги при народженні дитини;

- 13,7 млрд грн малозабезпеченим сім’ям;

- 14,8 млрд грн особам з інвалідністю, в тому числі дітям;

- 5,5 млрд грн багатодітним родинам.

Також 29 млрд грн виплачено як допомога по соціальному страхуванню. З них понад 12 млрд грн – це лікарняні.

Повномасштабна війна спричинила стрімке зростання кількості внутрішньо переміщених осіб. За минулий рік 1,8 млн українців отримали допомогу від держави як переселенці на суму близько 53,5 млрд грн. Важливо, що послуги з оформлення статусу ВПО стали доступнішими завдяки цифровізації. А на цей рік нарахування допомоги переселенцям ми продовжили автоматично.

Важливою складовою підтримки ВПО є компенсації роботодавцям за їх працевлаштування – 6500 грн протягом двох місяців за кожного працівника-переселенця. Минулого року роботодавцям у межах цієї програми виплатили майже 199 млн грн. Тепер ухвалюємо рішення, згідно з яким сума компенсації зросте до 6700 грн. Це стимулюватиме бізнес активніше залучати на свої підприємства внутрішньо переміщених осіб.

На 2023 рік плануємо й далі адаптувати соціальну підтримку до воєнних і поствоєнних умов.

Маємо амбіції розробити та сприяти ухваленню Соціального кодексу України. Він включатиме в себе всі соціальні компоненти з урахуванням філософії адресності та подолання складних життєвих обставин людини.

У пенсійній сфері плануємо розвивати накопичувальну пенсію. Дуже важливо дати можливість українцям уже в молодому віці подбати про свою старість.

І головне. 2023 рік стане роком не тільки української перемоги, але і роком, коли почнеться велика відбудова пошкодженого та зруйнованого.

Масштаби цих руйнувань колосальні. Мова йде про сотні мільярдів доларів втрат. Відповідно, програма відновлення України стане найбільшим проектом відбудови з часів Другої світової війни. Ми вже визначали 4 ключові джерела її фінансування:

По-перше, це конфісковані російські кошти. Уряд вже спрямував 17 млрд грн конфіскованих коштів російських банків у бюджетний Фонд ліквідації наслідків збройної агресії. Процес конфіскації російських активів в Україні продовжується. Працюємо над тим, аби він розпочався і в країнах-союзників.

Друге джерело фінансування – це будуть безпосередньо кошти з державного бюджету. Цього року 35,5 млрд грн так само підуть у Фонд ліквідації наслідків збройної агресії за рахунок сплати НБУ частини свого прибутку.

Третє джерело – це кошти міжнародних партнерів. Вже є перші кроки в цьому напрямку. США прийняли рішення про виділення на відновлення України 1,4 млрд доларів або понад 56 млрд грн. Найближчим часом очікуємо надходження цих коштів.

Четверте джерело – це кошти донорів з усього світу, які зібрані на платформі United24, створення якої ініціював Президент України Володимир Зеленський. Вже є відібрані перші проекти, Є відповідні кошти. Сотні родин зможуть повернутися до власних домівок та нормального життя.

Вдячні всім нашим партнерам та тисячам людей з різних країн світу, які допомагають нам почати цей процес відбудови.

Станом на зараз загальна сума на відновлення з уже зрозумілих нам джерел складає близько 110 млрд грн.

Усього ж в цьому році розраховуємо отримати 17 млрд доларів або 680 млрд грн на першочергове відновлення пошкодженого та зруйнованого майна.

Не маю сумніву, що завдяки підтримці наших друзів ми все відбудуємо і зробимо все ще краще, ніж було.

Україна переможе. Тримаємо стрій.

Слава ЗСУ!

Слава Україні!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux