• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Промова Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля на засіданні Уряду 14 липня 2023 року
опубліковано 17 липня 2023 року о 08:35

Доброго дня, шановні колеги, шановні українці.

Ще минулого року ми говорили, що в цій війні переможе той, хто краще забезпечить власну армію, хто сформує сильнішу коаліцію і чия економіка буде більш стійкою та адаптивною.

На саміті НАТО у Вільнюсі ми всі вкотре переконалися у силі та абсолютній підтримці з боку проукраїнської коаліції.

Президент України Володимир Зеленський провів переговори з нашими ключовими партнерами. Україна стає сильнішою, ми отримаємо більше зброї для захисту.

Разом із нашими партнерами формуємо нову архітектуру безпеки та гарантії для майбутнього України. Без сумнівів: Україна буде в НАТО. Це позиція, яку підтримують усі країни Альянсу.

У Вільнюсі за участю Володимира Зеленського лідери країн G7 погодили Спільну декларацію про підтримку України. Ця декларація – фундамент і перший крок до того, щоб Україна була захищеною і сильною.

Ще один успіх саміту у Вільнюсі – нові суттєві пакети військової допомоги від різних союзників. Більше техніки для наших Сил безпеки та оборони. Більше систем ППО для захисту нашого неба. Більше снарядів для нашого контрнаступу.

***

Стійка економіка та державні фінанси так само залишаються елементом, без якого не можливо виграти війну.

За перші шість місяців 2023 року ми впоралися із завданням фінансування всіх ключових видатків бюджету. Усі податки громадян та бізнесу ми направляли на забезпечення оборони й безпеки нашої країни.

Загалом за січень-червень 2023 року до загального фонду державного бюджету надійшло майже 870 млрд грн. 600 млрд грн – це податкові надходження, 270 млрд грн – це гранти від наших міжнародних партнерів.

Усього за підсумками перших шести місяців до різних фондів держбюджету надійшли 1 трильйон 302 мільярди гривень податків, зборів та інших платежів. Хочу подякувати нашому бізнесу, нашим підприємцям, які продовжують працювати, розвивати власну справу, наймають людей, інвестують, платять податки, підтримують громади. Ви – це основа нашої економічної стійкості. Уряд буде продовжувати програми підтримки та запускати нові інструменти допомоги підприємцям.

***

Якщо доходи склали 1,3 трлн грн, то за цей же період у шість місяців видатки держбюджету склали 1 трильйон 784 млрд грн.

Як я вже казав, абсолютним пріоритетом бюджету є безпека та оборона. На це ми зараз витрачаємо близько половини всіх коштів, які маємо в бюджеті.

На другому місці – соціальні програми підтримки людей. За шість місяців цього року з держбюджету на соцвиплати спрямовано 231 млрд грн. З цих коштів 136 млрд грн направили на пенсії та підтримку Пенсійного Фонду. Було виплачено 23,1 млрд грн субсидій. Як ми й обіцяли, виконуємо всі свої соціальні зобов’язання.

Крім армії, безпеки та соціальних виплат, ключовими сферами видатків за перше півріччя залишилися медицина, освіта та підтримка регіонів.

У першому кварталі цього року вдалося забезпечити середню зарплату лікарів на рівні майже 22 тисячі гривень. Тільки освітніх субвенцій для регіонів за шість місяців виплачено на суму понад 56 млрд грн. З них вже 900 млн грн направлено на облаштування бомбосховищ у школах і ще 600 млн грн – на закупівлю нових шкільних автобусів.

Загальна сума субвенцій регіонам за цей час склала 92 млрд грн. Одночасно з цим бачимо суттєвий приріст у доходах місцевих бюджетів. За I півріччя 2023 року до загального фонду місцевих бюджетів надійшло майже 218 млрд грн. Це на 42,5 млрд грн більше, ніж минулого року.

Залишки коштів на рахунках місцевих бюджетів та бюджетних установ склали вже 170 млрд грн. Тобто, коштів на місцях достатньо, зокрема для того, аби підтримувати власні комунальні підприємства та не підвищувати зараз тарифи.

Загалом, ми бачимо та чітко розуміємо, як пройдемо цей рік з точки зору фінансування дефіциту бюджету. Це дає нам можливість забезпечити макроекономічну та макрофінансову стійкість нашої держави.

На наступний рік ми теж почали вже готуватися. Активно працюємо з партнерами. Насамперед із ЄС, країнами G7 та міжнародними фінансовими організаціями.

Європейський Союз запускає чотирирічну програму на 50 млрд євро, яка, зокрема, покликана допомогти фінансувати дефіцит бюджету. Ця програма Ukraine Facility також допоможе нам реалізовувати програму європейських реформ та змін.

Для ефективної роботи програми створюємо сьогодні Міжвідомчу робочу групу з питань підготовки відповідного плану заходів. Це важливо для нашої трансформації та швидкої готовності вступити в Європейський Союз.

Україна перемагає і Україна змінюється. Працюємо для стійкості, відновлення та нашої перемоги.

Дякую за увагу. Слава Україні!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux