• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Промова Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля на засіданні Уряду 22 вересня
опубліковано 25 вересня 2023 року о 09:51

Доброго дня, шановні колеги, шановні українці!

Цими днями Президент України Володимир Зеленський перебуває з дуже важливими для нашої країни візитами у США та Канаді. Іде робота з союзниками України, аби підтримка на всіх рівнях не зменшувалася.

Ми продовжуємо розбудову та посилення проукраїнської коаліції в усіх сферах.

Збройна коаліція для оборони України, щоб необхідних засобів ураження ставало більше.

Фінансова коаліція для нашої економічної стійкості та здатності фінансувати всі видатки бюджету.

Енергетична коаліція для проходження осінньо-зимового періоду.

Коаліція відновлення, аби реалізувати всі заплановані проекти в межах швидкої відбудови.

26 вересня відбудеться чергове засідання Керівного комітету Багатосторонньої координаційної платформи донорів для України. Це платформа для фінансової стійкості та відбудови України.

До керівного комітету платформи входять наші союзники із країн G7 та Європейського Союзу, а його співголовою від України є Віце-прем’єр-міністр з відновлення Олександр Кубраков.

Які ключові питання ставимо на порядок денний засідання Платформи.

Перше — це допомога з фінансуванням дефіциту бюджету. Потрібно дати партнерам розуміння про нинішню фінансову ситуацію, про бюджет на 2024 рік, про видатки Уряду. Очікуємо від партнерів у 2024 році підтримку на рівні не менше, ніж у 2023 році. Це близько 42 млрд доларів. Тут потрібна щоденна та кропітка робота з усіма нашими союзниками, аби залучити цю суму.

***

Друге питання для обговорення під час засідання Платформи — це потреби швидкого відновлення на 2024 рік.

Продовжуємо працювати за п’ятьма напрямами: енергетика, гуманітарне розмінування, відновлення житла, критичної та соціальної інфраструктури, допомога приватному сектору.

Потреби швидкого відновлення України залишаються на рівні до 15 млрд доларів. Цього року було профінансовано лише частину потреб, решта витрат переходять на 2024 рік.

Розраховуємо на підтримку міжнародних фінансових організацій та агенцій, зокрема Світового банку, ЄБРР, ЄІБ, USAID, Японського агентства міжнародного співробітництва та інших.

***

Також необхідно обговорити з партнерами можливість формування єдиної карти реформ. Тобто привести вимоги отримання фінансової допомоги від різних донорів до єдиного інструменту та плану реформ для України, який впроваджуватиме наша держава на шляху до ЄС.

***

Ще одна важлива історія стосовно відновлення. Україна запустить ринок послуг із гуманітарного розмінування через Prozorro. Зокрема, розробляємо механізм компенсації аграріям та стратегічним підприємствам витрат за розмінування.

Створюємо прозорий ринок послуг із розмінування. Якщо аграрна або інша компанія через Prozorro закуповує послугу розмінування, отримує цю послугу та відповідний сертифікат від офіційно ліцензованого оператора, в такому разі держава буде повністю або частково компенсувати витрати.

Це має суттєво прискорити процес очищення земель там, де це можливо. У проекті Держбюджету на 2024 рік ми заклали 2 млрд грн на гуманітарне розмінування.

Пілотний конкурс із продажу послуг розмінування вже відбувся на Житомирщині. Держава зекономила 100 тисяч гривень бюджетних коштів.

Також у середині жовтня в Хорватії плануємо проведення Міжнародної донорської конференції з гуманітарного розмінування України, за результатами якої очікуємо залучення додаткових фінансових ресурсів від донорів на цей напрямок.

***

Наостанок, про ще один із наших пріоритетів. Про оновлення пенсійної системи.

Основна мета — забезпечити, щоб кожен український пенсіонер мав солідарну пенсію не нижче за 30% його середньої заробітної плати протягом життя. Разом із накопичувальною складовою, яку плануємо запустити у 2025 році, – це буде не менше 50% від середньої заробітної плати протягом життя.

Наступного року на Пенсійний Фонд України піде 896 млрд грн, що майже на 125 млрд грн більше, ніж було у 2023 році. Це кошти на пенсії, субсидії, соціальне страхування.

З 1 березня 2024 року вже вдруге під час великої війни ми проведемо індексацію пенсій. Наступного року плануємо зробити цю індексацію, як і всю солідарну систему, більш справедливою, зрозумілою і прозорою.

У нарахуванні пенсій буде запроваджена бальна система. Вона вирівняє диспропорції між пенсіонерами, які давно вийшли на пенсію, і тими, хто зробив це нещодавно. Відповідно, виплати пенсіонерам, які виходили на пенсію раніше, підтягнуться до сучасного рівня.

Як це працюватиме?

Щомісяця працевлаштовані громадяни сплачують внесок до пенсійного фонду. Внесок буде перерахований у бали відповідно до співвідношення між зарплатою людини та середньою зарплатою по Україні на той момент.

Якщо ви платили внески із зарплати, яка є середньою по країні, — отримуєте 10 балів. Вище середньої по країні — отримуєте, наприклад, 12 або більше балів, менше середньої — 8 балів.

Потім ці бали щороку будуть так само перераховуватись назад у пенсію відповідно до актуальної середньої заробітної плати. Так зробимо солідарну пенсійну систему захищеною від інфляції та девальвації.

Дякую за увагу.

Слава Україні!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux