• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Промова Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля на засіданні Уряду 25 квітня 2023 року
опубліковано 25 квітня 2023 року о 17:22

Доброго дня, шановні колеги, шановні українці.

Цьогоріч перед нами стоять два головних завдання. Зробити все для перемоги. Почати відновлення України вже зараз, не чекаючи завершення війни.

Ми визначили головні проекти та галузі швидкої відбудови. Мобілізуємо ресурси. Залучаємо міжнародних партнерів. Зокрема, сьогодні ЄС перерахував Україні черговий транш макрофінансової допомоги розміром 1,5 млрд євро.

Ми також створили необхідну інфраструктуру та визначили відповідальні команди. Для нас важливо, аби українці вже цього року побачили, що відбудова – це реальність. Це дає надію і віру в краще майбутнє.

План швидкого відновлення на цей рік має п'ять пріоритетів. Насправді ж це сотні різних проектів, сотні міст та селищ, де відновлення відбуватиметься одночасно.

Один з основних принципів – це «build back better», тобто «відбудувати краще, ніж було». Сьогодні Уряд затверджує важливу постанову в цьому напрямку. Визначаємо шість населених пунктів, де відбудова проходитиме комплексно й за новими принципами. Це Бородянка та Мощун у Київській області, Тростянець у Сумській області, Посад-Покровське в Херсонській області, Циркуни в Харківській області та Ягідне в Чернігівській області.

Усі ці населені пункти зазнали страшних руйнувань. Тепер вони будуть відновлюватися комплексно. Це означає, що будуть відбудовувати НЕ окремі будівлі та споруди, а все — зі системним підходом, новим плануванням та повною трансформацією цих населених пунктів.

Реалізація експериментального проекту НЕ означає, що відновлення не торкнеться інших населених пунктів. Відбудова вже триває по всій країні. Цей документ — про пошук найбільш ефективних підходів, які забезпечать прозорість, ефективність, системність та швидкість відновлення одночасно.

Друге рішення на порядку денному, яке спрямоване на відновлення України — постанова про створення Міжвідомчої робочої групи, яка розглядатиме питання виділення коштів з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії росії.

Це Фонд, через який Уряд фінансує основні проекти відновлення. Створена комісія розглядатиме проекти, які подають відповідальні відомства. Очолить цю комісію Віце-прем’єр-міністр з відновлення України. Важливим елементом роботи комісії стане те, що інформація про всі проекти буде опублікована і відкрита. Кожен українець зможе зайти й подивитися на що витрачаються кошти в межах програми відновлення. Це елемент прозорості, який має сформувати новий рівень довіри між державою та громадянами.

Цього року плануємо реалізувати проекти відбудови на 14 млрд доларів. Й одним із п'яти пріоритетів швидкої відбудови є допомога малому та середньому бізнесу для відновлення нашої економіки. Насамперед мова про програми пільгового кредитування, а також про безповоротні гранти єРобота.

Ми також активізуємо роботу Експортно-кредитного агентства. Хочемо, аби якомога більше українських бізнесів експортували свою продукцію за кордон. Більше того, ми бачимо, що запит від бізнесу існує, але багатьом підприємствам не вистачає ресурсів і потрібна державна підтримка. Тому сьогодні ухвалимо постанову, яка посилить Експортно-кредитне агентство. Тепер агентство матиме державні гарантії, аби активніше підтримувати українських експортерів. Це підвищить конкурентоспроможність українських товарів та послуг і сприятиме швидшому відновленню нашої економіки.

Маємо сьогодні на порядку денному ще два документи, які сприятимуть забезпеченню стійкості, ефективності та справедливості нашої держави.

По-перше, Уряд продовжує пільгову ціну на електроенергію для населення ще на місяць.

Друге рішення направлене на прозорість держави – це схвалення звіту про виконання Державного бюджету за 2021-й та 2022-й роки. Попри безпрецедентні виклики, нам повною мірою вдалося профінансувати всі ключові видатки українського бюджету.

У 2022 році ми збільшили видатки на оборону нашої країни в дев'ять разів, порівняно з 2021 роком. У 2,5 рази збільшилися видатки на безпеку. На 25% збільшили видатки на соціальний захист населення. На 8% — на охорону здоров’я. Завдяки програмі єПідтримка 4,8 мільйона українців отримали по 6,5 тисяч гривень одноразової виплати. За час вторгнення український бізнес отримав більше 100 млрд гривень пільгових кредитів.

Нам вдалося не допустити шаленої девальвації гривні та галопуючої інфляції. Наша економіка втрималася на плаву. Тепер важливо, аби вже цього року ми побачили її відновлення.

Будемо робити для цього все необхідне. Починаємо відновлення. Запускаємо зміни та реформи. Рухаємося швидкими темпами до членства в ЄС.

Ми переможемо. Україна відновиться і буде сильним, рівним та заможним членом Європейського Союзу.

Допомагаємо нашим силам безпеки й оборони наблизити перемогу.

Дякую за увагу. Слава Україні!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux