• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Руслан Стефанчук зустрівся з Головою Національної Ради Словацької Республіки
опубліковано 25 квітня 2023 року о 17:26

У межах роботи другого дня Конференції голів парламентів країн ЄС, Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук зустрівся з Головою Національної Ради Словацької Республіки Борисом Колларом.

Спікери двох парламентів особисто зустрілися вперше й Голова Українського Парламенту висловив впевненість, що після сьогоднішньої зустрічі міжпарламентське співробітництво двох країн набуде ще більш високого рівня.

Руслан Стефанчук також висловив щиру вдячність Словаччині за всебічну військову, гуманітарну та політичну підтримку, яка надається нашій країні з перших днів повномасштабного вторгнення росії.

Окремо Голова Верховної Ради України подякував Словаччині за підтримку надання Україні статусу кандидата на набуття членства в ЄС, наголосивши, що розраховує на таку ж потужну підтримку подальшої європейської інтеграції України, зокрема, початку перемовин про повноцінне членство вже цьогоріч.

Під час розмови Руслан Стефанчук також зазначив, що ще однією стратегічною метою України є членство в НАТО і нам важливі тут авторитет і підтримка Словаччини.

Детально сторони зупинилися на питанні створення спецтрибуналу для росії за скоєні в Україні злочини. Голова Українського Парламенту подякував Парламенту Словаччини за ухвалення резолюції, що підтримує його створення.

Також він закликав Словацьку Республіку підтримати реалізацію української мирної ініціативи — формули миру Президента Володимира Зеленського, яка для України є втіленням справедливого та надійного миру для майбутнього Європи та світу.

Не обійшли увагою учасники і питання історичної справедливості, зокрема Голова Українського Парламенту закликав парламент Словаччини визнати Голодомор 1932-33 років геноцидом Українського народу, адже саме непокарання цього злочину призвело до виникнення в сучасному світі вже нового, який здійснює росія в Україні.

«росія — країна-агресор, яка має бути покарана і має відшкодувати всі збитки, нанесені Україні», — Голова Національної Ради Словацької Республіки запевнив українського колегу, що Парламент Словаччини зайняв чітку позицію, ухваливши резолюції про засудження агресії росії та визнання російського режиму терористичним, а рф – державою-спонсором тероризму.

Він також наголосив, що Словацька Республіка є надійним партнером України, який підтримуємо нас у справедливій війні та обороні своєї країни.

«Ми зробили максимум, що могли у допомозі вам і це не завжди для нас було легко. Але ми стали поряд з вами з перших днів агресії», — зазначив Борис Коллар.

Водночас він зауважив, що Словаччина повністю усвідомлює, що Україна воює також за Європу і це не тільки наша війна — «ви обороняєте і нас».

«Ми розуміємо, якщо Україна програє цю війну, то наступними будемо ми, Естонія, Латвія, Молдова. І якщо ми путіна не зупинимо, то він буде йти далі», — зазначив Спікер.

Він також наголосив, що росія має заплатити за свою агресію, зокрема, фінансово та юридично.

«Вони мають понести покарання за злочини, насильство, геноцид, порушення всіх пунктів Женевських конвенцій. Ми погоджуємося із ініціативою створення спеціального трибуналу, де всі винні будуть притягнуті до відповідальності», — підкреслив Борис Колларом.

Також, від імені Парламенту Словаччини, він висловив беззаперечну підтримку членства України в ЄС і НАТО.

«Ми вас будемо підтримувати. Знаємо, що вже багато реформ було виконано і докладено дуже багато зусиль. Це складний процес, але я переконаний, що після виконання усіх семи рекомендацій, можуть бути розпочаті перемовини стосовно повноцінного членства України в ЄС», — запевнив українського колегу Голова Національної Ради Словацької Республіки.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux