• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Промова Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля на засіданні Уряду 4 липня 2023 року
опубліковано 05 липня 2023 року о 08:42

Шановні колеги! Шановні українці!

Сьогодні основні зусилля Уряду спрямовані на три головні завдання.

Перше — це забезпечення нашої армії та наших військових усім необхідним на фронті.

Друге — забезпечення макрофінансової стабільності та стійкості нашої економіки для фінансування всіх пріоритетних видатків бюджету.

Третє завдання — швидке відновлення. Визначили пріоритети. Акумулюємо ресурси. Сформували команди відбудови. Треба діяти швидко, щоб до наступної зими провести найнагальніші роботи.

Головне джерело фінансування швидкого відновлення – Фонд ліквідації наслідків збройної агресії. У ньому акумульовано майже 62 млрд грн, з яких 23,7 млрд грн вже розподілені на відбудову.

Зокрема, 4,4 млрд грн спрямовані на реалізацію програми єВідновлення. Наразі українці подали понад 22 тисячі заяв на компенсацію за пошкоджене житло. Лідерами є Харківщина, Київщина та Миколаївська область.

На жаль, обробка заявок місцевою владою відбувається повільно. Компенсація погоджена лише щодо півтори сотні осіб. Ще раз наголошую: слід максимально мобілізуватися, дати людям ресурси до настання холодів, щоб вони встигли завершити ремонтні роботи.

***

Відразу після підриву росіянами греблі Каховської ГЕС Уряд виділив із Фонду ліквідації 1,5 млрд грн для будівництва магістральних водогонів. Роботи вже стартували. Ідеться про водогони Карачунівське водосховище – Кривий Ріг – Південне водосховище, Марганець – Нікополь, Хортиця – Томаківка. Їх протяжність близько 150 км, і вони забезпечать питною водою жителів чотирьох регіонів. Зокрема мешканців Кривого Рогу, Нікополя та Марганця. Закликаю до максимальної координації зусиль між центральною та місцевою владою для досягнення результату якнайшвидше.

Загалом для подолання наслідків теракту на Каховській ГЕС Уряд спрямував понад 4 млрд грн. Це кошти на підвезення людям питної води, на відбудову пошкоджених та зруйнованих об’єктів, на виплату 5 тис. грн одноразової допомоги постраждалим.

Станом на сьогодні вже подано 2300 заяв на отримання такої допомоги, з яких майже тисячу вже передано на виплату. Відповідні кошти перераховані на місця, і протягом найближчих двох днів місцева влада має здійснити ці виплати.

***

Сьогодні також ухвалюємо рішення про виділення майже 5,3 млрд грн на відновлення в десяти областях: Вінницькій, Дніпропетровській, Житомирській, Київській, Кіровоградській, Одеській, Полтавській, Сумській, Черкаській та Чернігівській. За ці кошти будуть реалізовані критично необхідні для громад проекти, що безпосередньо впливають на якість життя людей.

Ще одним елементом відновлення нашої економіки є активізація іпотечного кредитування. Минулого року за ініціативи Президента України ми запустили програму єОселя. Дали можливість військовим, правоохоронцям, вчителям, медикам та науковцям отримувати іпотеку під 3%. Зараз таких пільгових іпотечних кредитів уже видано на суму більш ніж 2,3 млрд грн (ред. - оновлено).

Тепер будемо розширювати програму. Вносимо зміни, завдяки яким участь у програмі єОселя зможуть взяти інші українці, які не мають власного житла. Для них буде діяти пільгова річна ставка 7% у гривні. Перший внесок – від 20%, а термін кредитування – до 20 років.

Ці та інші зміни в умови програми дозволять суттєво активізувати видачу іпотеки. Ми створюємо можливість для українських родин, які потребують житла, отримати його вже зараз.

***

Ще одним елементом стійкості є економічна підтримка партнерів. Вона дозволяє нам фінансувати невоєнні бюджетні видатки, зокрема соціальні зобов’язання держави.

Вчора до державного бюджету надійшов другий транш у межах великої програми фінансування від Міжнародного валютного фонду. Це 890 млн доларів на пріоритетні видатки.

Загалом у 2023 році Україна отримала 23,6 млрд доларів партнерської макрофінансової допомоги. Найбільшим є внесок Євросоюзу, Сполучених Штатів, Канади та МВФ.

Вдячні всім друзям за неймовірну солідарність та готовність підтримувати нашу боротьбу за незалежність та наші плани з відновлення країни.

***

Наостанок про підготовку до наступного опалювального сезону.

Завдання номер один – завершити планові ремонти енергетичних об’єктів.

Завдання номер два – надійно захистити енергетичну інфраструктуру від російських атак.

Завдання номер три – накопичити достатньо ресурсів. Наразі маємо на складах 1,5 млн тонн вугілля і 10,4 млрд кубічних метрів газу в газосховищах. На початок опалювального сезону заплановано вийти на показник 1,8 млн тонн вугілля та 14,7 млрд кубометрів газу.

Завдання доведені до всіх виконавців, чітко визначені відповідальні, питання підготовки до опалювального сезону перебувають під постійним контролем.

***

І ще один позитивний момент. Сьогодні рік як стартувала програма підтримки бізнесу єРобота. За цей період 5,6 тис. підприємців отримали гранти від держави на суму 4 млрд грн для розвитку або старту власної справи.

Програма постійно вдосконалюється, і головне – вона продовжує діяти. Кожен, хто має знання, навички та план, може отримати безповоротний грант і розпочати власний бізнес.

***

Вдячний кожному та кожній, хто пришвидшує нашу перемогу на фронті та зміцнює тил. Працюємо далі, досягаємо результатів, долаємо виклики.

Дякую за увагу! Слава Україні!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux