• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Промова Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля на засіданні Кабінету Міністрів України
опубліковано 31 жовтня 2022 року о 08:33

Доброго дня, шановні колеги, шановні українці.

Сьогодні Україна відзначає 78 років з дня звільнення від нацистів. Тоді ми побороли велике зло, яке загрожувало світу. Тепер перемагаємо інше зло, яке зросло на ідеях нацизму — рашизм. Ідеологію ненависті, загарбництва та геноциду.

Агресор, який розв'язав криваву війну, обов’язково заплатить за свої дії. Розплата буде неминучою і закономірною. Справедливість переможе, а разом з нею переможе й Україна.

Дякую кожному, хто наближає цей день.

Цього тижня Україна отримала потужний сигнал про послідовну, безперервну та дієву підтримку з боку наших міжнародних партнерів.

У Берліні відбулися важливі зустрічі в межах українсько-німецького економічного форуму та експертної конференції з відновлення України.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц сказав: «Європейському і німецькому бізнесу варто інвестувати в Україну, бо це майбутній член ЄС». З його словами сьогодні солідарний німецький бізнес. Сподіваюсь, весь європейський, світовий бізнес приєднається до цієї ідеї.

Ми бачимо зацікавленість потенційних інвесторів і розуміємо їхні застереження. Одне з них — це безпека. Тому Уряд України ініціює механізм страхування військових ризиків для іноземних інвестицій. Зокрема, через Багатостороннє агентство з гарантування інвестицій (MIGA) та Світовий банк. Уже виділені 30 млн доларів на пілотний проект. До процедури страхування обіцяє долучитись Міністерство економіки Німеччини й також інші партнери.

На конференції в Берліні ухвалили принципове рішення про створення Фінансової координаційної платформи. Це фактично фінансовий аналог безпекового Рамштайну. Платформа буде діяти у форматі зустрічей представників України, ЄС, країн G7 та міжнародних фінансових організацій. Міністри фінансів спільно координуватимуть різні аспекти фінансової допомоги Україні, будуть узгоджувати джерела фінансування короткострокових та довгострокових планів відновлення, страхування, питання конфіскації й використання заморожених російських активів.

У Берліні чітко наголосив на потребах у коштах для швидкого відновлення. Це ресурси на відбудову критичної для життя мільйонів людей інфраструктури. У тому числі електростанцій та підстанцій, ліній електропередач, об’єктів з генерації тепла, водогонів, громадських споруд тощо. У 2023 році на цілі швидкого відновлення нам потрібно 17 млрд доларів. За результатами конференції є рамкові домовленості щодо цих коштів. Будемо працювати над тим, аби вони надійшли в Україну якнайшвидше.

Для покриття дефіциту бюджету наступного року Україна потребує від партнерів 38 млрд доларів. Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що ЄС працює над тим, аби надавати Україні 1,5 млрд євро щомісячно. Ми щиро вдячні за таку позицію.

Решту коштів (це понад 20 млрд доларів) Україна планує отримати від США та МВФ. За цими напрямками роботи є значний прогрес.

Під час зустрічі з очільницею Міжнародного валютного фонду Крісталіною Георгієвою домовились якнайшвидше пройти всі підготовчі етапи аби перейти до нової повномасштабної програми співробітництва з Фондом не пізніше I кварталу 2023 року.

Також сьогодні ми схвалимо проект Меморандуму про порозуміння між Урядом України та Міжнародною фінансовою корпорацією, яка є частиною групи Світового банку. Цей меморандум дозволить нам спільно визначати та працювати над фінансуванням проектів державно-приватного партнерства в різних сферах економіки. Мова йде про проекти і в енергетиці, і в інфраструктурі, і в інших галузях. Це додаткові інвестиції, можливості для приватного бізнесу, нові робочі місця та сильніша економіка України.

Також ми розраховуємо на технічну допомогу партнерів у проходженні зимового періоду. Мусимо об’єднати зусилля, аби зберегти світло й тепло в оселях українців.

Стосовно проходження опалювального сезону. 12,7 млрд грн є у бюджетній програмі для закупівлі газу на цю зиму. Сьогодні затвердимо, що компанія «Нафтогаз Трейдинг» буде закупати газ у межах цієї бюджетної програми. Зараз у нас більше 14 млрд кубів у газосховищах і цього було б абсолютно достатньо для стабільного проходження нормальної зими. Але ця зима, на жаль, бути проходити в незвичайних умовах, і тому потрібно мати додаткові ресурси та резерви.

Аби підвищувати нашу стійкість до наявних і майбутніх викликів, нам потрібна сильна, стійка економіка та працюючий приватний сектор. В умовах війни та економічної кризи держава та Уряд беруть на себе ключову роль у створенні стимулів для економічного відновлення. Тому продовжуються програми пільгового кредитування, грантові програми, розвиток програми інвестнянь, індустріальних парків, дерегуляція та податкові стимули.

Сьогодні на порядку денному маємо два рішення, які дозволять запустити в Україні індустріальні парки в тому вигляді, у якому вони принесли успіх в багатьох країнах до цього. Затверджуємо порядок надання коштів для облаштування індустріальних парків та будівництва об’єктів інфраструктури, необхідних для їх функціонування. За умовами порядку максимальна сума — до 60 млн грн і за умови, що це не більше 80% від проекту. Також одночасно схвалюємо порядок надання компенсації відсоткової ставки за кредитами, які беруться для облаштування індустріального парку, а також для здійснення господарської діяльності у межах цих парків. Для компанії, яка облаштовує індустріальний парк, максимальний обсяг компенсації становитиме 60 млн грн, для учасників — 45 млн грн. Усі ці кошти дадуть змогу вже найближчим часом десяткам бізнесів по всій країні активізувати виробництво та створення нових робочих місць.

Стосовно стимулів для підтримки та розвитку бізнесу, то маємо сьогодні рішення про виділення більше 320 млн грн на створення та розширення нових підприємств у межах програми єРобота. 306 млн грн буде виділено у вигляді безповоротних грантів для створення 47 нових переробних підприємств. Ще майже 15 млн грн — для створення нових аграрних підприємств у сфері ягідництва та садівництва.

Наостанок відзначу, що Уряд сьогодні затверджує постанову, яка дозволить врегулювати питання допомоги й соціального захисту українців, яких було звільнено з полону. Це стосується і військових, і цивільних.

Мова про першочергову допомогу та забезпечення всім необхідним, зокрема харчуванням і зв’язком. Крім того, буде надаватися безкоштовна психологічна та медична реабілітація, а також первинна правова допомога. Місцеві адміністрації допомагатимуть із організацією зустрічей із рідними, а також в інших важливих питаннях. Будемо всіляко допомагати і підтримувати.

Боролись, боремось і поборемо!

Слава Україні!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux