• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Промова Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля на засіданні Уряду
опубліковано 07 червня 2022 року о 17:21

Повномасштабне вторгнення росії стало найбільшим викликом в історії української держави за останні 30 років. Тому сьогодні всі робочі завдання Уряду та інших органів влади проходять в безпрецедентних умовах. Цієї весни нам все-таки вдалося успішно провести найскладнішу в історії держави посівну кампанію. Були повністю перебудовані логістичні маршрути країни. Тепер потрібно готуватися до найскладнішого в історії України опалювального сезону, який очікує нас цієї зими.

Уряд сьогодні створює штаб, який буде у щоденному режимі займатися підготовкою до опалювального сезону. Очолить його Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов. Завдання чіткі: збалансувати систему, провести ремонти, оперативно вирішувати всі проблеми, сформувати необхідний рівень комунікації між усіма задіяними рівнями. Залучаємо і представників місцевої влади, і теплопостачальників, і представників регулятора, і державний «Нафтогаз».

Нашими спеціалістами вже зроблені перші розрахунки, аби зрозуміти, скільки нам потрібно газу та вугілля, а також які ремонтні роботи необхідно провести.

Російські війська зруйнували більш ніж 200 котелень і дуже сильно пошкодили Кременчуцьку, Чернігівську, Охтирську, Луганську, Сєвєродонецьку ТЕЦ. Пошкоджені сотні ліній електропередач та трансформаторних підстанцій. Збитки енергетичної інфраструктури та енергетиків уже сягнули десятків мільярдів гривень. В цих умовах Уряд робить все, аби цієї зими всі українці були зі світлом і теплом.

Ремонти й модернізація обладнання та мереж – це зараз ключове завдання, яке мають спільно зробити Уряд, місцева влада та бізнес. Ремонтні роботи там, де це можливо, уже розпочалися. Міністерство розвитку громад та територій відповідальне за реалізацію проектів відбудови. Маємо запевнення, що по об’єктах теплопостачання в Чернігові, Кременчуку, Охтирці все буде зроблено вчасно й сотні тисяч наших громадян будуть із теплом узимку.

Щодо ситуації з газом. Завершили опалювальний сезон ми з 9 млрд кубів у наших газосховищах. Одразу почали закачування блакитного палива. Станом на 1 червня в наших підземних сховищах зберігається вже 10 млрд кубічних метрів газу. Це на 7,5%, або на 700 млн кубів більше, ніж, наприклад, середні показники 2014-2018 років.

Уряд прораховує одразу декілька сценаріїв розвитку подій для максимальної готовності до зими. Видобуток газу цього року оцінюємо від 16 до 19 млрд кубів. Споживання від 21 до 24 млрд кубів. Відповідно, частину газу будемо імпортувати.

Потужності для цього є. Домовленості з нашими сусідами на Заході ми також маємо. Сьогодні даємо доручення НАК «Нафтогаз», щоб на початок опалювального сезону у наших газосховищах було щонайменше 19 млрд кубічних метрів блакитного палива.

Стосовно вугілля та електроенергії. Зараз окуповано Запорізьку атомну електростанцію, Каховську гідроелектростанцію, три ТЕС та близько 40% всіх наших об’єктів відновлювальної енергетики. На частині наших станцій підвезення вугілля заблоковано через загрозу обстрілів, а також є логістичні проблеми й руйнування.

Видобуток вугілля на державних шахтах впав приблизно на третину через окупацію частини об’єктів. Але маємо альтернативні варіанти, і тому на початок опалювального сезону об’єми вугілля на складах розраховуємо довести до щонайменше 2 млн тонн. Це дозволить забезпечити стабільність поставок і для населення, і для бізнесу. Максимальний показник, який ми маємо намір накопичити — близько 3 млн тонн вугілля на початок опалювального сезону. Таке завдання в нас поставлене перед Міністерством енергетики.

Щодо електроенергії. Споживання впало приблизно на 30%. Це дає можливість і забезпечити країну, і експортувати електроенергію до європейських країн, через що наші компанії отримують додаткові доходи та експортну виручку. Збільшення експортних можливостей електроенергії до країн ЄС – це один із ключових пріоритетів у сфері енергетики та нашої європейської інтеграції. Потенціал там — сотні мільйонів доларів прибутку щороку та зменшення залежності країн Європи від російського газу.

Озвучені ремонтні плани та накопичення ресурсів до опалювального сезону — це пріоритетні завдання для Міністерства енергетики та Міністерства розвитку громад та територій. Міністри кожні два тижні мають звітувати щодо їх виконання.

Українська енергетика має величезний потенціал для розвитку. Після нашої перемоги у війні цей сектор стане одним із драйверів відновлення та зростання нашої економіки. Приєднання України до європейської енергомережі відкриває можливості для трансформації нашої енергетичної інфраструктури, зеленого переходу, реалізації програм енергоефективності. Україна може стати одним із ключових елементів енергетичної безпеки Європейського Союзу.

Наостанок я хочу подякувати нашим енергетикам, які роблять неймовірну роботу. У найтемніші часи ви даєте Україні світло і тепло. Це подвиг, який вартий великої пошани. Дякуємо вам за це.

Продовжуємо працювати й із вірою у нашу перемогу рухаємося вперед.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux