• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Промова Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля на засіданні Уряду 28.06.2022
опубліковано 29 червня 2022 року о 08:54

Сьогодні ми відзначаємо День Конституції України.

Кожен наш державний символ тепер наповнений новими сенсами і переживаннями. Наш гімн, наш прапор, наша Конституція, наша незалежність.

Ми боремося за наше минуле і наше майбутнє. Як і написано в нашій Конституції, Україна є і буде незалежною, суверенною, демократичною та правовою державою.

Як і написано в нашій Конституції, ми будемо рухатися на Захід до повноправного членства в Європейському Союзі.

Як і написано в нашій Конституції, життя українців буде залишатися найвищою цінністю, а захист нашої держави, її суверенітету та територіальної цілісності - найважливішим завданням для всього нашого народу. І ми не зупинимося, допоки не переможемо.

Ми відбудуємо нашу країну і зробимо її дійсно величною, але шрами від цієї війни залишаться назавжди як нагадування про високу ціну, що ми платимо за нашу незалежність, за наші права та за нашу Конституцію.

Вчора країна-терорист і терористичні російські війська знову завдали ударів по цивільній інфраструктурі. Кременчук, Харків, Лисичанськ, Миколаїв, Очаків. Десятки загиблих і поранених. Чергові злочини, за які обов’язково наступить кара.

Росія показала, що вона країна – моральний банкрут. І якщо її остаточний моральний дефолт стався 24 лютого, то вчора стався дефолт і фінансовий. Вперше за останні 100 років.

Дефолт росії — це лише один з елементів економічної та фінансової катастрофи, яка очікує державу-терориста. Як наголосив Президент України, ми продовжимо переконувати наших партнерів, аби вони визнали росію державою-спонсором тероризму.

Крім того, Україна працює над тим, аби росію остаточно виключили з міжнародної групи з протидії відмиванню брудних грошей та фінансуванню тероризму. FATF має внести росію до «чорного списку» організацій, що не дозволить росії уникати санкцій та продовжувати вести нормальні ділові відносини з будь-ким у світі.

Ще один крок у напрямку покарання агресора — це конфіскація всіх без винятку російських активів за кордоном, які були заморожені після 24 лютого.

Мова йде про сотні мільярдів доларів. Будемо робити все можливе, аби ці заморожені кошти якнайшвидше були спрямовані на допомогу українцям та відбудову нашої держави після війни. У Канаді вже набули чинності поправки до спеціалізованого закону, які передбачають можливість конфіскації російських активів та використання їх для підтримки України. Два місяці тому ми про це говорили у Вашингтоні із Віце-прем’єр-міністром Христею Фріланд, і зараз ми вдячні канадському Уряду за цей важливий жест допомоги Україні.

Уряд залучає до цієї надважливої роботи найкращих українських та світових юристів. Сьогодні внесемо зміни до документа, що визначає порядок захисту інтересів України в міжнародних судах. Чітко визначимо повноваження Міністерства юстиції та Міністерства закордонних справ.

Україна пропонує укласти міжнародний договір, який дозволяє використовувати золотовалютні резерви росії для виплати компенсацій постраждалим від її вторгнення. Наші країни-партнери зможуть його підписати та запустити процедуру конфіскації російських активів.

Ми також пропонуємо створити Фонд, куди підуть близько 300 млрд доларів російських коштів. З цього Фонду виплачуватимуться компенсації та буде відбудовуватися наша держава після перемоги.

Ми залишимо росії можливість самим сплатити репарації на користь України, але це навряд чи можливо. Тому ми підемо шляхом конфіскації їхніх активів та майна. Те саме стосується і конфіскації всіх російських активів в Україні. Все буде зроблено процедурно правильно, аби потім не виникало жодних питань у жодному міжнародному арбітражі.

За нами правда, і ми розуміємо за що воюємо. Тому переможемо.

Слава Україні! Слава Збройним Силам! Слава українському народу!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux