• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Руслан Стефанчук до країн НАТО: Не вийде всидіти на «двох стільцях»
опубліковано 11 квітня 2022 року о 08:57

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук під час виступу на весняній сесії постійних комітетів Парламентської асамблеї НАТО зазначив, що вже час країнам НАТО зробити свій вибір, до якого блоку вони тяжіють.

«Якщо вибір — це «Антигітлерівська», перепрошую «Антипутінська» коаліція, то ми вам раді та будемо вважати своїми братами по зброї та друзями. Якщо ж ваша країна хоче належати до «об'єднання вісі», то будьте готові до негативних наслідків. Якщо ж ви прагнете «всидіти на двох стільцях», то цього не буде — вам усе одно доведеться визначатись зі своїм вибором, тільки вже на гірших умовах», — наголосив Руслан Стефанчук.

За його словами, саме зараз наступає момент істини. Європа та НАТО або підуть далі разом з Україною та будуть процвітати, або поступово повернуться у 13-те сторіччя разом із росією.

Руслан Стефанчук нагадав, що Україна вже 45 днів сплачує страшну ціну, але не відмовляється від європейської та євроатлантичної інтеграції. Для нас відповідна стаття Конституції України — «це про наші глибинні генетичні цінності, принципи, свободу вибору, демократію».

«Ми очікуємо, що НАТО у всіх своїх діях буде такою ж відданою тим принципам, які вона записала у своєму установчому акті від 4 квітня 1949 року, а саме «своє прагнення жити в мирі з усіма народами й урядами, сповнені рішучості захистити свободу, спільну спадщину своїх народів і їхню цивілізацію, засновану на принципах демократії, свободи особистості та верховенства права», — повідомив політик.

Спікер Парламенту України подякував за всю допомогу, яку країни НАТО надали та продовжують надавати. Він закцентував, що зараз саме той час, щоби ця допомога набула нового якісного статусу.

«Дайте нам не тільки те, що у вас є в залишку, але й те, про що просимо саме ми… Ми вже втомилися просити про закрите небо та про надання важкого озброєння. Скажу так — кожен день закритого неба врятує сотні життів мирних українців та десятки життів наших дітей. Він також заощадить ті кошти, які потім світ надає на гуманітарну допомогу розстріляним російськими ракетами та бомбами українським містам. Кожен день закритого неба над Україною додасть впевненості в завтра кожному мешканцю країни ЄС та інших країн світу», — підкреслив Руслан Стефанчук.

Він закцентував, що парламентська дипломатія в умовах війни почала відігравати унікальну роль і стала одним із ключових рушіїв змін.

«Ми є представниками своїх народів. Я знаю, що ваші народи, ваші виборці закликають вас надати більше допомоги Україні, до повноправного партнерства з українцями, до більш рішучих дій щодо зупинки та знищення загрози, яка походить від російського агресора. Зробіть це зараз, бо завтра буде пізно. І це вам ваші народи, та й історія, не пробачать», — наголосив Руслан Стефанчук.

Він нагадав, що історія та сучасність уже довела, що у випадку росії умиротворення агресора призводить лише до ще більшої агресії.

«Чи бажаєте ви своїм народам того, що зараз переживає український народ? Якщо ні, то приєднуйтесь до нас як брати по зброї, допомагайте нам, долучайте нас до вас. Зараз час відповідальних рішень та рішучих дій. А значить — час великих перемог», — зазначив спікер Парламенту України.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux