• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Спільні оборонні підприємства та залучення інвесторів у сектор ОПК – один з пріоритетів у відносинах з Німеччиною
опубліковано 15 березня 2024 року о 10:53

Україна і Німеччина поглиблюють співпрацю з метою створення спільних оборонних підприємств та інтенсифікують роботу щодо реалізації чинних проєктів. Сторони працюють над тим, аби до справи долучились нові компанії, які планують локалізувати виробництво в Україні.

Про це ішлося під час зустрічі Першого віце-прем'єр-міністра України – Міністра економіки України Юлії Свириденко із Федеральним міністром економіки та кліматичних питань ФРН Робертом Габеком.

«Під час зустрічі з німецьким колегою обговорили потенційні можливості для надання Україні озброєння для потреб нашого захисту. Крім того, розглянули можливості для створення спільних оборонних підприємств із німецьким бізнесом, а також прогрес у проєктах, які вже реалізуються. Окремо проговорили про потреби німецького бізнесу, який зацікавлений локалізувати виробництво в Україні», – розповіла Юлія Свириденко.

Мова йшла про масштабування військово-промислового комплексу України завдяки німецькому досвіду й технологіям. Адже наша країна зацікавлена в створенні спільних підприємств, передачі технологій та залученні інвестицій у розвиток воєнних технологій.

«Якщо виробляти навіть половину того, що Україна імпортує для фронту, це додасть 4-5% до ВВП. Тому нам вкрай важливо залучати у сферу виробництва воєнної продукції найкращу експертизу та технології Німеччини. Крім того, важливо напрацювати механізм гарантій для підприємств оборонного комплексу. Домовилися із партнерами спільно обдумати можливі варіанти», – продовжила Юлія Свириденко.

Ще однією темою для поглиблення співпраці, яка зацікавила німецьких партнерів, стала сфера розвитку виробництва та промисловості й залучення німецьких компаній до сектору критичних матеріалів. Німецький бізнес виявляє зацікавленість у реалізації відповідних проєктів. Юлія Свириденко запросила потенційних інвесторів ознайомитися з перспективним розміщенням виробничих потужностей і проєктами модернізації виробничого сектору України, а також для вивчення можливостей міжгалузевої співпраці в переробній сфері.

Також обговорили шляхи залучення інвестицій в інші сфери економіки. Українська сторона запросила зацікавлені німецькі компанії взяти участь у Конференції з відновлення України URC-2024, яка відбудеться в Берліні 11-12 червня 2024 року. Саме там буде гарна можливість для українських і німецьких підприємців зібратися разом, обмінятися ідеями та дослідити потенційні партнерства.

«Україна прагне стати частиною глобальних виробничих ланцюгів великих німецьких компаній. І зараз найкращий час, щоб закласти фундамент для спільного майбутнього. Адже війна не має бути бар’єром для інвесторів», – резюмувала Юлія Свириденко.

Нагадаємо, німецький виробник зброї Rheinmetall планує створити в Україні щонайменше чотири заводи. Про це повідомив генеральний директор Rheinmetall Армін Паппергер під час презентації результатів діяльності компанії за 2023 рік. Ідеться про виробництво снарядів, військової техніки, пороху та засобів ППО.

Зокрема, під час Мюнхенської безпекової конференції, що проходила в лютому цього року, керівництвом Rheinmetall був підписаний Меморандум з одним з українських виробників про створення в Україні спільного підприємства. Як повідомили представники німецької сторони, Rheinmetall планує відкрити новий завод з виробництва боєприпасів в Україні. Мова про «шестизначну кількість набоїв калібру 155 мм, що вироблятиметься на рік, включно з метальними зарядами».

Ще ряд німецьких оборонних компаній знаходяться на різних етапах переговорів щодо створення підприємств в Україні.

Також триває співпраця в інших напрямках підсилення української оборонної промисловості. Так, 24 лютого Міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін та CEO і співзасновник Helsing GmbH Гундберт Шерф (Німеччина) підписали Меморандум про взаєморозуміння з метою підсилення українських оборонних технологій. Йдеться про впровадження технологій штучного інтелекту в дрони, зокрема БпЛА, українського виробництва.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux