• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Триває робота над Загальнодержавною цільовою науково-технічною космічною програмою України на 2021-2025 роки
опубліковано 21 квітня 2021 року о 12:59

Голова Державного космічного агентства України Володимир Тафтай назвав три найважливіші цілі проєкту Загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми України на 2021-2025 роки.

«По-перше – створення супутникової системи, невеликих супутників для зондування землі. У рамках програми плануємо вирішити проблему незалежного виведення цих супутників у космос –мова йде про легку ракету. По-друге – створення середньої ракети. По-третє – реформування підприємств космічної галузі, виведення їх з кризи», – сказав Володимир Тафтай в інтерв’ю «Економічній правді».

За словами голови ДКАУ, ключовими і найбільш витратними є проєкти із створення системи супутників дистанційного зондування Землі та ракетно-космічних комплексів.

Володимир Тафтай висловив упевненість у реалізації Загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми України на 2021-2025 роки.

«Ми поміняли підходи до космічної програми. Наприклад, документ не передбачає конкретних виробників супутників. Ми не говоримо, що в програмі буде рядок про створення супутника з певною назвою, який виготовить певне підприємство. Ми обиратимемо виробників на конкурсній основі. Ми декларуємо, що виберемо найкращу пропозицію і запустимо супутники з найкращими характеристиками», – зазначив посадовець.

Володимир Тафтай розповів, чи будуть допускатися до тендерів з виробництва супутників іноземні компанії.

«Державне космічне агентство сконцентроване на результаті. Якщо наше підприємство не зможе виконати якийсь проєкт, то ми, швидше за все, будемо наполягати на створенні спільного підприємства (з іноземним виробником. – Ред.) або на створенні представництва цього підприємства в Україні. Ми зацікавлені у створенні національного продукту, у базі оподаткування в Україні, що збільшить доходи бюджету. Будемо виходити з інтересів України», – пояснив очільник Держкосмосу.

Володимир Тафтай наголосив, що відповідно до Закону «Про космічну діяльність», основним програмним документом, на підставі якого ведеться космічна діяльність в Україні, є саме Загальнодержавна цільова науково-технічна космічна програма.

«Попередня п'ятирічна програма закінчилася в кінці 2017 року. З 2018 року космічне агентство і вся галузь живуть без програми, тому одним з пріоритетів нашої діяльності є створення та затвердження космічної програми», – додав голова ДКАУ.

Нагадаємо, у січні 2021 року Кабінет Міністрів України затвердив концепцію Загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми на 2021-2025 роки, яку підготувало Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості України.

9 квітня Мінстратегпром на офіційному вебсайті оприлюднив для проведення консультацій з громадськістю проєкт цієї програми. Нині триває збір зауважень та пропозицій від зацікавлених осіб.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux