• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Виступ Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука перед Сабором Республіки Хорватія
опубліковано 26 жовтня 2022 року о 13:11

Postovani gospodine Predsjednice,

Postovani zastupnici Hrvatskog Sabora,

Veliki Hrvatski Narode,

Pozdravljam vas u ime Vrhovne Rade Ukrajine і svih Ukrajinaca.

Дозвольте мені розпочати свій виступ зі слів вдячності. Власне, це почуття не покидає і супроводжує мене впродовж усього перебування на гостинній хорватській землі.

Насамперед, я вдячний моєму другові, голові парламенту Ґордану Яндроковичу і його команді за блискучу організацію і успішне проведення Першого Парламентського Саміту Міжнародної Кримської Платформи. Як я уже неодноразово говорив, це – сміливе і відповідальне рішення, яке можуть приймати лише найближчі і найвідданіші друзі.

В Україні ніколи не забудуть, що Республіка Хорватія була серед перших, хто миттєво відгукнувся на агресію російської федерації, прийнявши 25 лютого цього року, саме тут, у Саборі, Декларацію, якою було гостро засуджено розв'язану проти України війну з боку рф.

Коріння такого рішення сягає не лише історичних глибин спорідненості і близькості наших народів, які завжди сповідували взаємний інтерес та потяг до спілкування і зближення, але й одержує непереборну силу від цілої низки інших символічних подій.

Хорватський Сабор одним із перших у світі 5 грудня 1991 року визнав незалежність України, так само як Верховна Рада визнала незалежність Республіки Хорватія 11 грудня 1991 року як парламент першої країни – члена Організації Об'єднаних Націй.

Хочу щиро привітати вас із 30-ю річницею міжнародного дипломатичного визнання Республіки Хорватія. За тридцять років незалежності ваша країна стала впливовим чинником міжнародних відносин і міжнародної системи безпеки, справжнім регіональним лідером.

Ми глибоко вдячні вам за те, що прихистили в Хорватії майже двадцять п’ять тисяч українців і українок, які вимушені були поїхати від війни до дружньої і вірної Хорватії.

Дякуємо вам за зброю і дипломатичну підтримку, за вантажі гуманітарної допомоги, за лікування наших воїнів і відпочинок діточок на морі, за ваші сльози на очах, коли говорите про нашу війну, а згадуєте свою.

Сьогодні тут, у цій історичній будівлі, де проголошувалась незалежність Республіки Хорватія, я хочу схилити голову перед жертвами Домовінского рата, як ви називаєте свою війну за незалежність, в результаті якої народилася ваша незалежна держава.

Українцям і хорватам однаково боляче дзвонять дзвони Вуковара і Маріуполя, Бучі і Ґоспіча, Ірпеня і Ліпіка, Харкова і Дубровника, Волновахи і Пакраца, Гостомеля і Oсієка.

Шановні колеги, за нашою спільною з паном Головою (Гордона Яндроковича – ред.) ініціативою і за його згодою давайте хвилиною мовчання згадаємо усіх, хто загинув у Хорватії і Україні у боротьбі за свободу та незалежність, згадаймо усіх, хто став жертвою знавіснілого агресора і завойовника.

(Хвилина мовчання)

Шановні друзі!

Знаю, що Хорватію і Україну єднає не лише минуле і сьогодення, але й велике майбутнє у об’єднаній європейській родині. Ми щиро вдячні за послідовну підтримку Хорватією європейської і євроатлантичної інтеграції України і переконані, що Хорватія зробить усе від неї залежне, щоб ми якомога швидше стали повноправним членом ЄС і НАТО. Так, як ви уже зробили все можливе, щоб Україна отримала статус кандидата на вступ до Європейського Союзу.

Ми щиро вболіваємо за те, щоб уже ближчим часом Республіка Хорватія стала членом єврозони та Шенгенського простору.

Хочу окремо подякувати за уважне ставлення до української громади Хорватії, до реалізації її культурних та освітніх потреб. Українці Хорватії та регіону є найдавнішою українською діаспорою у світі.

Започаткування діяльності в Загребі Українського культурного центру – Українського Дому, стало знаковою подією не лише у справі підтримки українців Хорватії, але й поширення правдивої інформації про Україну, знаряддям боротьби проти брехливої російської пропаганди.

Дякую, що ви вшановуєте славні українські імена. Мені було надзвичайно приємно відкрити цієї суботи у Ловрані разом з моїм другом Ґорданом пам’ятний знак на честь великого українського письменника, вченого і мислителя Івана Франка. Прикметно, що це вже другий пам’ятник нашому великому землякові у Республіці Хорватії.

Мені видається глибоко символічним, що пам'ятний знак на честь Івана Франка, якого вважаємо оборонцем української мови, ми відкрили у дні, коли Республіка Хорватія відзначала 175-у річницю прийняття Хорватським Сабором рішення про визнання хорватської мови офіційною і використання її у всіх сферах державного та суспільного життя.

Шановні депутати!

Перед Україною і Хорватією, як перед Радою і Сабором – багато роботи. Сьогодні, слід згадати, наші генеральні секретарі підпишуть Меморандум про співпрацю, який передбачатиме ефективну і наповнену змістом взаємодію цих двох ключових для функціонування парламентів структур.

Але перед нами й багато глобальних справ, які наблизять нашу перемогу і досягнення миру.

Дозвольте коротко, але чітко окреслити їх.

Ми дуже розраховуємо на подальші поставки зброї в Україну, які дозволять захистити нашу свободу і наш вибір. Мова йде про артилерію далекого радіусу дії, системи ППО.

Звертаюся до вас із проханням визнати росію державою-терористом, а збройні сили рф – терористичною організацією з усіма подальшими наслідками.

Адже сьогодні росія стала глобальною загрозою для безпеки, стабільності та добробуту Європи і світу. Час залишити розмови про те, як домовитися з росією. Необхідно об'єднатися та разом жорстко протистояти агресору.

Мені дуже хотілося б, щоб Сабор став одним з перших парламентом країни-члена Ради Європи, який ухвалить рішення, аналогічне прийнятому 13 жовтня цього року Парламентською Асамблеєю Ради Європи про визнання росії державою-терористом.

росія масово вчиняє воєнні злочини на території України. Час називати речі своїми іменами. Час визнати росію державою-терористом. Україна буде вдячна за ухвалення Хорватським Сабором рішення про визнання воєнних злочинів російської федерації на території України геноцидом українського народу.

Просимо Хорватію бути рушієм посилення санкцій проти російської федерації як відповіді на агресію проти України. Ми просимо ще жорсткішого санкційного режиму проти кремля.

Країни ЄС погодилися призупинити дію угоди про спрощення візового режиму з росією. Треба зробити більше: ми закликаємо Хорватію наслідувати приклад Естонії, Латвії, Литви та Польщі, які визнали, що в’їзд громадян росії також є питанням національної безпеки.

Посилення та безумовне дотримання спільної санкційної політики є ключовим елементом тиску на державу-агресора, державу-терориста.

Спільним нашим завданням вважаю імплементацію рішення про створення Міжнародного трибуналу щодо воєнних злочинів рф.

Україна вже здійснює процедури фіксації численних воєнних злочинів російських окупантів, скоєних ними злочинів проти людяності з метою притягнення винних до кримінальної відповідальності.

Хорватський практичний досвід та підтримка з цього питання були б корисними для нас.

Дякуємо Хорватії за підтримку рішення про відкриття Міжнародним кримінальним судом відповідного розслідування, а також готовності Вашої країни співпрацювати з питань імплементації рішення про створення такого Трибуналу.

Просимо вас продовжити успішну практику реабілітації та лікування в Хорватії українських воїнів, відпочинку дітей на морі. Знаю, що про це вела мову присутня разом зі мною пані Олена Кондратюк, Віцеспікерка Ради.

Через місяць, у кінці листопада Україна вшановуватиме 90-ту річницю Голодомору в Україні 1932-1933 років, який сталінський режим свідомо організував в Україні.

Мені відомо, що у Хорватському Саборі розглядається проєкт Декларації про визнання Голодомору в Україні геноцидом українського народу.

Для нас важливим є засудження світовою спільнотою, а отже, і хорватським парламентом цього жахливого злочину комуністичного режиму проти українського народу.

Є ще одна сфера, яка може і має стати центральною в рамках українсько-хорватського співробітництва. Це – розмінування. Хорватія тут володіє унікальним досвідом.

Підтримка уряду та хорватського народу в ці важкі часи для нас дуже важлива. Нам особливо приємно чути, що Хорватія й далі надаватиме доступ до свого унікального досвіду протимінних заходів, якого вона набула у минулій війні.

Я пропоную комплексно підійти до цього питання, розробивши і уклавши відповідну двосторонню угоду.

Чекаємо на хорватських фахівців, яких запрошуємо до участі у відбудові України. Роботи буде багато. Думаю нам знадобиться хорватський досвід створення висококласної дорожньої інфраструктури. Знаю вашу силу у проектуванні та нагляді за веденням робіт.

Дякую Вам, друзі!

Я бачу велику перспективу українсько-хорватського партнерства, бо воно має міцний фундамент, в якому ніколи не було тріщин.

І є люди, які постійно цей фундамент укріплюють. Під час свого перебування в Хорватії я зустрів багато таких людей. Знаю, вони є й в Україні.

Я хочу побажати нам успіху в усіх починаннях. Хай міцною буде наша дружба і успішною співпраця. До праці!

Zivjela Hrvatska!

Слава Україні!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux